Tabasco – sosul de chili brevetat

Tabasco este un sos preparat din ardei iute, otet, sare, zahar si arome. Ardeiul din care se face acest sos apartine speciei de plante Capsicum frutescens din genul Capsicum.

Tabasco a fost pus in vanzare pentru prima oara in 1868, an in care a fost creat de catre Edmund McIlhenny (un fost bancher din Maryland, ajuns in Louisiana in jurul anului 1840) si pana azi se fabrica in acelasi locatie, Avery Island, in sudul Statelor Unite.

Initial Edmund McIlhenny s-a limitat la o productie „casnica”, folosind sticlutele goale de colonie ramase prin casa pentru imbutelierea sosului. Ideea flacoanelor de acest tip a fost pastrata si in momentul in care a inceput productia destinata comercializarii. „Cologne bottles” erau recipientele in care se comercializa sosul si care se comandau special la o fabrica de fabrica de sticla. In 1870 TABASCO® a fost brevetat si apoi inregistrat ca marca in USA.

Pentru ca o mare parte din recolta de tabasco a fost ditrusa intre anii 1960-1970 de virusul “mozaicul tutunului”, incepand cu anul 1970 a fost cultivat soiul „Greenleaf Tabasco”, soi care este rezistent la acest virus.

Ardeii sunt si astazi recoltati manual, fiecare culegator folosind un betigas rosu (le petit bâton rouge) cu care poate determina gradul de coacere. Daca culoarea ardeiului se potriveste cu cea de pe bat se recolteaza, daca nu se mai asteapta.

Ardeii recoltati se macina in aceeasi zi, mai apoi se presara sare speciala, se pune la maturare in butoaie de stejar alb, timp de 3 ani. Inainte de turnare in sticle se amesteca cu otet. Dupa filtrare se toarna in sticle. Butoaiele folosite nu sunt noi, ci din cele folosite anterior pentru maturarea bourbon-ului.

Dupa imbuteliere, Tabasco isi pastreaza calitatile timp de 5 ani, daca este pastrat intr-un loc uscat si racoros.

Tabasco a fost primul hot sauce produs industrial din lume, iar in 1992 avea o cota de piata de 26,60%. Actual se exporta in peste 160 de tari ale lumii, iar eticheta este tiparita in 22 de limbi.

Se considera ca fiecare sticluta de 60 ml contine 720 de picaturi si se foloseste in cele mai neasteptate combinatii, de la felul principal de mancare pana la cocktaluiri sau deserturi. Amestecat cu miere, lamaie si ulei se obtine o compozitie pentru marinare deosebita.