Tendinte culinare in 2015

Pentru anul 2015 previziunile spun ca popularitatea preparatelor din bucataria mediteraneana va scadea, iar in locul lor vor veni preparatele din bucataria scandinava, care este bogata in peste, fructe de padure, ciuperci si alge marine. Multe restaurante din Europa vor include in meniu de mancaruri de insecte si ierburi exotice.

In ceea ce priveste tendintele mai putin extreme, garniturile de legume vor fi reinventate. Conopida si varza de Bruxelles, morcovii, telina si napii vor concura cu pireul din cartofi si cu orezul.

Daca umami a fost gustul predominant al anului 2014, pentru 2015 gustul acru se pare ca va fi tendinta culinara. Produsele fermentate vor fi considerate produse de prim rang.

Untul (cu un standard al calitatii foarte inalt) va reintra in categoria grasimilor bune, pe cand zaharul va fi considerat la fel de toxic ca si tutunul. Zaharul de nuca de cocos va fi alternativa sanatoasa zahar.

Fisticul va fi „nuca anului” si se va regasi cu preponderenta in multe combinatii de unt, uleiuri si lapte cu aroma fistic.

In America Latina in 2015 la moda va fi bucataria filipineza.

Superalimentul anului 2015 va fi kalettes, o leguma hibrid intre varza de Bruxelles si varza Kale.

Amaranth-ul va fi supercereala anului 2015. Nu contine gluten si are un continut de proteine mult mai bogat decat quinoa, are un continut ridicat de calciu, fier, fibre si magneziu.

Vanata rosie de Rotonda va fi noua leguma cu proprietati miraculoase impotriva imbatranirii. Originara din sudul Italiei, vanata rosie este singura leguma ale carei beneficii au fost dovedite in mod oficial. Contine foarte mult calciu (498mg/100g), este bogata in antioxidanti (fenoli, flavonoide, tanini) si in fitosteroli (cu efecte hipocolesterolemiante).

Ceaiul Matcha, ceaiul pudra al ceremoniilor japoneze este cea mai pretioasa redescoperire a secolului XXI in domeniul ceaiului. Tenditele anului 2015 se vor reflecta in inghetata cu aroma de Matcha si piureuri.