Tilapia sau Pestele Sfantului Petru

Tilapia este un peste inrudit cu bibanul si este un peste de apa dulce, originar din Africa. Initial a trait in raurile si fluviile Africii de Est, in special in Nil, insa specia a fost raspandita de om pana in apele subtropicale ale Filipinelor, Tailanda, Indonezia, Coreea si China. Acestui peste ii place apa cu o temperatura ridicata (cel putin 18°C).

Tilapia de crescatorie se gaseste in Ecuador, Costa Rica, Columbia, Honduras si Brazilia si este expediat zilnic, in stare proaspata pentru a fi preparat la cina in loc de cambula, cod, creveti sau somon.

Tilapia este un peste foarte curat, crescut in ferme piscicole, fara hormoni si steroizi. Il gasim si in supermarketurile noastre, in fileuri dezosate si fara piele. Are carnea alba cu tenta roz spre rosie la imbinarea spate si burta, este sarac in grasimi si are un gust placut.

Se mai numeste Pestele Sf. Petru sau "Sun Fish" in Hawai. In tara sfanta este cel mai cunoscut si mancat peste.

Din moment ce stocurile de tilapia de pe piata de peste, provin in principal din crescatorii, este disponibil pe tot parcursul anului.

Datorita gustului dulce si carnii fragede, tilapia este potrivit pentru mancaruri exotice. Poate fi fiert, prajit, inabusit sau facut la gratar.

Mod de preparare: Trebuie lasat foarte putin la inabusit, altfel carnea lui se des­face. Daca luati file, este suficient daca il lasati 3 minute la prajit si 8-10 minute la inabusit.

Profil nutritional:100 gr tilapia furnizeaza: 484 kilocalorii, omega 3 acizi grasi 0,9 g, proteine 19,5 %, sodiu 37 mg, potasiu 363 mg, calciu 6 mg, fier 0,5 mg.