Tofu – Branza de Asia!

Tofu are originea in China, in urma cu aproximativ 2000 ani. In timp ce detaliile descoperirii sunt incerte, legenda spune ca, acesta a fost descoperit accidental atunci cand un bucatar chinez a adaugat Nigari (alge marine) la o oala de lapte de soia, facandu-l sa se coaguleze.

Tofu a fost introdus in Japonia in secolul al 8-lea, si a fost initial cunoscut sub numele de "Okabe", dar nu a fost numit "tofu" pana in secolul al 15-lea. In timp ce astazi se serveste ca un fel de mancare traditional, tofu a devenit unanim acceptat in Japonia cam in secolul al 17-lea.

Tofu este uneori numit "branza de Asia", din cauza asemanarii sale fizice cu un bloc de branza. Este un aliment nutritiv, bogat in proteine, de culoare alba, care este de obicei vandut in blocuri dreptunghiulare.

Tofu este o sursa excelenta de calciu si o sursa foarte buna de magneziu, fier si proteine. In plus, tofu este o sursa buna de seleniu, omega-3 acizi grasi, fosfor si cupru.

O jumatate de ceasca de tofu contine:

  • 10 grame de proteine (echivalentul a circa o jumatate de piept de pui)
  • 25% din valoarea zilnica recomandata de calciu
  • 11% fier
  • 5 grame de grasime
  • un procent ridicat de fosfor, magneziu, cupru si seleniu

Tofu are mari beneficii pentru sanatate! Adaugarea unei cantitati moderate de tofu la dieta dvs. poate reduce riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer, reduce colesterolul si riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare (CD), vindeca bufeurile (da, bufeurile) si previne arteroscleroza.

Tofu este unul dintre alimentele cele mai versatile, datorita gustului neutru care are capacitatea de a absorbi aromele ingredientelor din jur. In plus, tofu vine intr-o gama de consistente ce pot fi intrebuintate intr-o varietate de retete. Tofu este disponibil fie in forma traditionala chineza sau sub forma de matase japoneza, aceasta din urma avand o textura fina si cremoasa. Ambele forme pot fi gasite sub variantele moale si ferme sau extraferme.

Tofu poate fi un desert! Varianta de matase, care este foarte cremoasa, este folosita pentru a face deserturi delicioase cu budinca de ciocolata sau intrebuinat la placinta de dovleac ori la Cheesecake-uri!

In China tofu este preparat in diverse modalitati si este folosit pentru foarte multe preparate, de la salate, supe si pana la sosuri si creme. Tofu poate fi congelat, consumat proaspat, prajit in ulei de masline sau de soia.

Voi cum il consumati?