Turrón – desertul traditional spaniol de Craciun

Se spune ca a fost inventat acum 500 de ani, in Jijona, un mic orasel in apropiere de Alicante. Mierea din care se face acest desert are o savoare speciala, datorita florilor salbatice care cresc in jurul Jijonei, orasel aflat la 24 km de Alicante si cu o populatie de 7500 locuitori, unde se afla Muzeul Turrón-ului.

Exista doua tipuri, ambele la fel de populare: turrón blando, de consistenta moale, asemanatoare untului de arahide si turrón duro, produs in Alicante, asemanator cu nugaua. Ambele tipuri trebuie sa indeplineasca o serie de reguli cu privire la originea mierii si a migdalelor.

Jijona si Alicante sunt cele mai cunoscute tipuri de Turrón, numite dupa locul unde au fost create.

Turrón-ul are o varietate de consistente si de aparitii, toate acestea avand in mod traditional si constat aceleasi ingrediente, produsul final poate fi greu si crocant sau moale si vascos.

Exista zeci de feluri de turroane: de ciocolata, de migdale, tip nuga cu alune, de galbenus de ou caramelizat, etc.

Indiferent de tipul de Turrón, calitatea este un factor important. Cel mai bun Turrón disponibil este etichetat cu calitatea „suprema”. Producatorii trebuie sa respecte reguli stricte pentru a li permite sa eticheteze Turrón-ul lor ca fiind de calitate Suprema.

Pentru a fi etichetat drept calitate suprema, in Turrón Alicante (de consistenta tare) trebuie sa existe cel putin 64% migdale si 60% migdale in Turrón Jijona (consistenta moale).

Turrón-ul se serveste ca in bucati mici alaturi de o cafea sau lichior, iar copiilor le place sa il serveasca adaugat peste o inghetata de vanilie.

Fie ca sunt facute in casa, fie ca sunt cumparate, aceste delicatese nu lipsesc niciodata de pe masa de Craciun a spaniolilor.