Untul de arahide

Consumat cu moderatie, untul de arahide este un aliment sanatos. Bogat in calorii si satios, ofera energie pentru o mare parte a zilei, insa nu trebuie consumat in exces. Untul de arahide contine acelasi raport de grasimi saturate si nesaturate precum uleiul de masline.

Nutritionistii nu recomanda sa consumam mai mult de doua linguri de unt de arahide pe zi. Astfel, ne vom bucura de substantele nutritive pe care aceasta pasta le contine, evitand ingrasarea.

In general untul de arahide nerafinat este mai sanatos, deoarece pastreaza mai multe dintre substantele nutritive benefice ale arahidelor, comparativ cu cel procesat care ar putea contine adaosuri de acizi grasi trans (despre care s-a dovedit ca ar creste riscul de boli cardiovasculare).

Untul de arahide se obtine din macinarea arahidelor (in prealabil decojite - crude sau prajite) pana cand se transforma in unt. Se poate adauga putin ulei de arahide, sare sau indulcitori.

Daca nu stiati, arahidele sunt niste legume, obtinute din alunul de pamant, o planta ale carei fructe se formeaza si ajung la maturitate sub pamant, intr-un fel de pastai. Aceste pastai contin alunele de pamant sau arahidele.

5 proprietati suprinzatoare

  • este o sursa minunata de fier, care imbunatateste circulatia, dar si de magneziu, potasiu (care contracareaza efectele negative ale sodiului din compozitia untului de arahide), calciu sau cupru, contribuind totodata si la reglarea tensiunii arteriale;
  • o lingura de unt de arahide inseamna aproximativ 3.5g proteine, esntiale pentru refacerea musculara;
  • conform CNN.com, consumul de unt de arahide este asociat cu diminuarea nivelului de colesterol si a trigliceridelor deci, automat, cu un risc mai mic de boli cardiovasculare;
  • continutul de vitamina E dintr-o lingurita de unt de arahide contribuie la protejarea sanatatii inimii, fiind un puternic antioxidant;
  • untul de arahide este un produs care contine atat fibre cat si proteine. Un studiu publicat in British Journal of Nutrition a dezvaluit faptul ca oamenii care consuma de obicei unt de arahide au obervat o reducere semnificative a poftei de mancare la 12 ore dupa ce au consumat produsul;

Cum alegem cea mai buna varianta din comert?

Nu va lasati pacaliti de eticheta pe care scrie “cu continut scazut de grasimi”. Majoritatea acestor produse compenseaza continutul scazut de grasimi cu adaosul de zahar, arome, coloranti, stabilizatori si uleiuri hidrogenate care sunt periculoase pentru sanatate.

Daca alegeti sa cumparati unt de arahide luati varianta normala, fara continut scazut de grasimi. Sau alegeti sa il faceti in casa. Reteta aici.

Ca si alternativa la untul de arahide, pe piata se mai gaseste unt de migdale si unt de caju. Dintre cele trei, untul de migdale contine cea mai mare cantitate de grasimi sanatoase nesaturate 100 grame produs.