Varza rosie - medicament imunostimulator

Daca nu stiati, varza rosie contine pana la 6-8 ori mai multa vitamina C decat varza alba, fiind un adevarat concentrat din aceasta vitamina.

Spre deosebire de suratele ei mai deschise la culoare, varza rosie contine in plus resveratrol - cel mai puternic antioxidant, fiind de 4-5 ori mai puternic decat betacarotenul, de 50 de ori mai puternic decat vitamina E si de 20 de ori mai puternic decat vitamina C.

Legumele bogate in resveratrol sunt ceapa rosie, varza rosie, fasolea neagra si lintea neagra.

Resveratrolul se gaseste in fructele de culoare indigo-visiniu spre negru, cum ar fi agude negre, struguri negri, samburii de struguri negri si albi, vinul rosu, negru, mure, corcoduse negre, prune de culoare inchisa, coacaze negre, afine, mere inchise la culoare.

Pentru efectele ei terapeutice este indicat a se consuma in stare cruda, murata, sub forma de salata sau suc.

Sucul de varza rosie este recomandat in cazul gastritei si al ulcerelor. Daca doriti sa slabiti, este bine sa includeti varza rosie (cruda, sub forma de salata, cu putin otet si un pic de ulei de masline) in dieta.

Beneficiile consumului de varza rosie asupra sanatatii includ:

  • previne aparitia cancerului
  • protejeaza celulele sanatoase
  • imbunatateste starea de sanatate a pielii si a ochilor
  • stimuleaza sistemul imunitar
  • ajuta la detoxifierea organismului
  • lupta impotriva aparitiei osteoporozei
  • previne diabetul zaharat
  • imbunatateste sanatatea inimii
  • ajuta la pierderea in greutate
  • incetineste debutul bolii Alzheimer

Cand cumparati varza trebuie sa acordati o atentie sporita aspectului si greutatii. Varza trebuie sa fie densa (grea) si proaspata la aspect. Frunzele de la exterior trebuie sa nu prezinte taieturi sau alte semne de deteriorare.

Daca nu este consumata pe moment, varza trebuie invelita intr-o folie de plastic si tinuta la frigider. Atat varza alba, cat si cea rosie, rezista in conditii optime la frigider aproximativ una-doua saptamani. Se poate toca, se portioneaza in pungi si se tine in frigider sau la congelator (unde rezista pana la 12-18 luni).