Vinul fiert, o bautura traditionala de vacanta!

Traditia spune ca la noi vinul fiert se bea la taiatul porcului, astazi insa, se potriveste oricarei scene de iarna: la schi, la patinoar, la o intalnire cu prietenii. Vinul fiert este intotdeauna o bautura preferata la petreceri de vacanta, iar aroma de scortisoara si cuisoare atrage degustatori chiar si pe strada sau in Pietele de Craciun. Nu exista nimic mai bun decat o ceasca de vin fiert condimentat, care sa incalzeasca sufletul si sa animeze spiritul de sarbatoare.

Daca aveti musafiri si doriti sa-i surprindeti cu o bautura calda si aromata, va sfatuim ca in acest sezon sa-i intampinati cu o ceasca de vin fiert. Reteta nu e grea, ingredientele sunt simple, si va permite sa le adaptati in functie de gusturi.

Ce trebuie sa stiti: Folosi intotdeauna un vin bun, de calitate. Se poate face vin fiert atat din rosu cat si din alb, dar noi va recomandam sortimentul rosu. Pentru indulcire se foloseste zahar, ori (mai bine) miere, iar condimentele cele mai des utilizate sunt: scortisoara, piperul (boabe) si cuisoarele.

Iata si cateva variante de preparare:

  • vin, zahar, scortisoara, cuisoare si coaja de portocala;
  • vin, zahar, scortisoara si mar;
  • vin, zahar, scortisoara, piper si cuisoare.

Pentru o aroma mai puternica se mai pot folosi: stafide sau un baton de vanilie si/sau o floare anason stelat, coaja de portocale, nucsoara, piper, cardamon, etc. Nu folositi mai mult de 3 condimente, pentru ca vinul va capata un gust puternic, neplacut.

Aciditatea vinului poate fi diminuata daca se adauga in pahare sau in cescutele de servire o felie de para sau mar.

Nu fierbeti vinul! In momentul in care incep sa iasa primii aburi veti opri focul si il veti lasa acoperit pentru cateva minute pentru a nu se evapora alcoolul.

Se serveste cald cu drag si spor alaturi de familie si prieteni!

Iata si pasii retetei traditionale de vin fiert cu scortisoara:

  1. Turnati vinul intr-o cratita de inox si puneti-l la foc mic pentru cateva minute;
  2. In momentul in care incepe sa fiarba, adaugati zahar tos dupa gust (la un litru cam 2-3 linguri daca sortimentul de vin ales este demidulce, cu tarie medie);
  3. Zaharul se amesteca pana la topirea completa apoi se adauga batonul de scortisoara.
  4. Se mai tine pe foc mic vreo 4-5 minute, apoi se opreste focul si se lasa 2-3 minute acoperit;
  5. Se toarna in cani si se serveste fierbinte.

Acum ca v-am impartasit secretele acestei bauturi, alegeti-va de aici reteta potrivita de vin fiert, savurati-l cu mare placere si petreceti un Craciun minunat si linistit alaturi de cei dragi!