Vinul rosu si ale sale beneficii

Vinul rosu este una dintre cele mai vechi bauturi alcoolice dar si una dintre cele mai studiate. Cercetarile au aratat ca vinul rosu este o sursa deosebit de bogata de antioxidanti, flavonoide si compusi fenolici. S-a demonstrat ca vinul rosu creste speranta de viata, protejeaza impotriva a diferite forme de cancer, imbunatateste functionarea creierului si este benefic pentru sanatatea inimii.

Bogat in zaharuri, acizi organici, glicerol, compusi fenolici, aminoacizi, vitamine (A, B1, B2, PP), si saruri minerale, vinul rosu asigura un deosebit aport nutritiv si mineralizant pentru organismul uman.

Resveratrolul, care se gaseste in pielita si samburii strugurilor rosii, poate prelungi viata, are puteri anti-imbatranire si capacitatea de a lupta cu cancerul, bolile de inima si obezitatea.

Resveratrolul este un colorant polifenolic, considerat cel mai puternic antioxidant cunoscut pana acum. Este de 4-5 ori mai puternic decat betacarotenul, de 50 de ori mai puternic decat vitamina E si de 20 de ori mai puternic decat vitamina C.

Este recomandat consumul in cantitati moderate si a vinurilor de buna calitate. Consumat cu masura (nu mai mult de un pahar pe zi), ca medicament, vinul rosu scade riscul atacurilor de cord in cazul persoanelor in varsta cu aproximativ 30-50%. De asemenea, poate preveni formarea cheagurilor de sange si reduce deteriorarea vaselor, cauzata de depunerile de grasime.

Dar vinul are alte beneficii surprinzatoare:

  1. ajuta la pastrarea memoriei;
  2. pastreaza greutatea corporala;
  3. are propietati antimicrobiene;
  4. ajuta in cazul afectiunile ovariene;
  5. intareste oasele;
  6. reduce rezistenta insulinica a diabeticilor.
  7. Consumul alcoolului in exces nu este niciodata bun pentru sanatate, dar daca exista o bautura pe care ar trebui sa o alegeti, dar bauta cu moderatie, aceasta este vinul.