Cozonac cu nuca

(4.53/5 - 108 voturi)
14 comentarii


  • Cozonac cu nuca
  • Cozonac cu nuca, Poza 2
  • Cozonac cu nuca, Poza 3
Tipul rețetei: Aperitiv
Numarul de porții: 4 porții
Timpul de preparare: 30 minute
Timpul de gătire: 30 minute
Gata în: 1 oră
Dificultate: Foarte ușor

Ingrediente:

- 500 g faina
- 200 g zahar
- 100 g unt
- 4 galbenusuri + un ou intreg
- 2-250 ml lapte caldut
- un strop de sare
- 3 linguri de rom
- coaja de lamaie
- zahar vanilat sau extract de vanilie
- pt uns:
- un galbenus
- o lingura de lapte
Umplutura:
- 150 g nuci macinate
- 1 lingurita de cacao
- un albus
- 100-150g zahar
- coaja de lamaie sau esenta de rom

Preparare:

Etapa 1: Se freaca drojdia cu o lingura de zahar, se adauga o lingura de faina si lapte cat sa obtinem o smantana groasa, se lasa totul la dospit restul fainii se pune intr-un castron, se formeaza un crater in mijlocul ei si se adauga ouale ametecate putin cu sarea si zaharul.

Etapa 2: Se adauga drojdia dospita, laptele, aromele si se incepe framantatul aluatul il vrem foarte fin si pe cat posibil sa faca basicute (la malaxorul Kitchen aid in 10 minute maxim le aveti)
untul topit se adauga la sfarsit si se incorporeaza fara a mai framanta ci numai prin pliere, luam o margine o pliem peste cea opusa si tot asa pana se incorporeaza tot untul.Se lasa la dospit in loc cald, bine acoperit, pana isi dubleaza volumul

Etapa 3: Se amesteca intr-o pasta''tapetam'' cu hartie de pergament o tava de marime obisnuita aluatul dospit se rastoarna pe masa de lucru unsa cu putin unt sau ulei si se imparte in 2 cozonacul din imagine e impletit din 2 trese, insa, pentru ca fetitei mele place si cel simplu, lasat o tresa simpla si pe a 2-a umplut cu nuca .

Etapa 4: Intind aluatul cu mana, este molcelus, fara a fi lipicios (puteti folosi si sucitorul insa apasati delicat) si ii dau o forma de dreptunghi pe una din parti se asterne uniform umplutura apoi se ruleaza
cele 2 trese se ''impletesc '' se infasoara una in jurul celeilalte si se salta cu grija de pe masa pt a-l transfera in tava.

Etapa 5: Se mai lasa la dospit pt 40-50 minute timp in care incingem cuptorul la 375F inainte de a pune cozonacul in cuptor il ungem cu 1 galbenus batut cu o lingura de lapte e gata cand s-a rumenit si scobitoarea cu care-l intepam iese curata, aproximativ 40 minute. coc 30 minute la 375F apoi pt restul timpului scad temperatura la 350F.


Printează paginaAdaugă la favorite

Punctează această reţetă:

Comentarii:

2 / 5
Postat 07/04/2015, 02:27

Bineinteles, reteta de-a pixu. cata drojdie?
Fraza asta cum se traduce? "Se amesteca intr-o pasta''tapetam'' cu hartie de pergament o tava"

(0) (0) Abuz
5 / 5
Postat 10/06/2013, 21:04

Atit de frumos arata, tot atit e si de gustos am facut si m-am convins,e o receta foarte corecta. Multumesc mult.

(0) (0) Abuz
5 / 5
Postat 14/10/2012, 09:36

Arata foarte bine . azi am sa incerc si eu . sper sa.mi iese e pentru prima data

(0) (0) Abuz
5 / 5
Postat 14/12/2012, 15:28

Este fff buna reteta ami aduce aminte de copilarie cum ami facea mama

(0) (0) Abuz
5 / 5
Postat 02/04/2012, 16:21

E super tare o sal fac si eu vineri ptr paste arata super grasia

(0) (0) Abuz
4 / 5
Postat 21/12/2011, 19:45

Abia astept sa maninc si eu o felie de cozonac !

(0) (0) Abuz
5 / 5
Postat 25/12/2012, 09:47

Foarte bun si corect pregati un adevarat COZONAC

(0) (0) Abuz
5 / 5
Postat 21/02/2013, 12:28

Arata foarte bine sa vedem ce va sa iasa

(0) (0) Abuz
click aici pentru a vedea toate comentariile (14)

Întrebări:


Rețete inrudite


Rețete


Articole conexe

Mâncăruri delicioase pentru postul CrăciunuluiMâncăruri delicioase pentru postul CrăciunuluiNuca tigru – o pseudo nuca cu proprietati realeNuca tigru – o pseudo nuca cu proprietati realeDeserturi cu nuca de cocosDeserturi cu nuca de cocos

Planificator de meniu

Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.

Meniul zilei


Primirea meniului zilnic:
Miligrame (mg)
Gram (g)
Ounce (oz)
Pound (lb)
Kilograme (kg)
Millilitri (ml)
Centilitri (cl)
Decilitri (dl)
Litry (l)
Grade Fahrenheit (°F)
Grade Celsius (°C)
(c) Madeinwork | Mențiuni legale