Sfinti moldovenesti

De Poppy
(4.57/5 - 224 voturi)
28 comentarii


  • Sfinti moldovenesti
  • Sfinti moldovenesti, Poza 2
  • Sfinti moldovenesti, Poza 3
  • Sfinti moldovenesti, Poza 4
  • Sfinti moldovenesti, Poza 5
  • Sfinti moldovenesti, Poza 6
  • Sfinti moldovenesti, Poza 7
  • Sfinti moldovenesti, Poza 8
  • Sfinti moldovenesti, Poza 9
  • Sfinti moldovenesti, Poza 10
Tipul rețetei: Aperitiv
Numarul de porții: 4 porții
Timpul de preparare: 20 minute
Timpul de gătire: 20 minute
Gata în: 40 minute
Dificultate: Foarte ușor

Ingrediente:

- 500 g faina
- 4 galbenusuri
- 150gr zahar tos
- 125 ml lapte
- 100 g unt topit
- 25 g drojdie
- 1 praf de sare
- 1/2 lingurita rom
- miez de nuca macinata
- 1 lingura zahar vanilat
- zahar tos si apa pentru sirop
- miere de albine
- 1 ou pentru uns

Preparare:

Etapa 1: In mod normal baza o reprezinta 1 kg de faina, la care se calculeaza celelalte ingrediente. injumatatit insa totul deoarece nu vrut o cantitate prea mare de sfinti. Mi-au iesit in acest fel 8 bucati potrivite.
Facut o maia. Drojdia muiat cu putin lapte caldut si o lingurita de zahar. Trebuie avut grija sa nu fie fierbinte, altfel nu mai creste aluatul.

Etapa 2: Amestecat separat 3 linguri de faina cu putin lapte cald, avand grija sa nu se faca cocoloase. Se adauga la aceasta amestecul de drojdie si se bate bine pana face basici. Presarat faina peste acoperit cu un prosop de bucatarie si lasat maiaua la crescut intr-un loc caldut (langa calorifer, in cazul meu).

Etapa 3: Galbenusurile frecat initial cu un praf de sare (sa se inchida la culoare) apoi cu zaharul tos, pana devin albe si spumoase.

Etapa 4: Dupa ce maiaua a crescut, se adauga la restul de faina. Treptat se adauga galbenusurile, laptele caldut, si se framanta aluatul. Se adauga si untul topit si romul si se framanta in continuare. In cazul in care aluatul este prea tare se mai poate adauga putin lapte caldut. lasat aluatul la crescut 3 ore.

Etapa 5: Cand a crescut trecut la modelarea sfintilor. impartit aluatul in 8 bucati, pe cat posibil egale. Fiecare bucata se ruleaza dupa cum puteti observa in poze, in forma de opturiDin nefericire sunt complet afona in ceea ce priveste orientarea si marimea, nu mi-au iesit doi sfinti la fel oricat straduit. Asezat sfintii pe o tava cu hartie de copt dat la cuptor la foc potrivit pana se rumenesc.

Etapa 6: In timp ce sfintii sunt in cuptor se pregateste siropul. Intr-o oala pe foc se pun in proportia de 2 la 1 apa si zahar si se lasa la topit. Se amesteca nuca macinata cu zaharul vanilat. Intr-o alta farfurie se toarna mierea de albine. Aceasta poate fi in prealabil incalzita, e mai usor de lucrat cu ea, desi nu avut probleme.Dupa ce sfintii se scot din cuptor si s-au racorit, se moaie unul cate unul in sirop, apoi doar cu fata in miere si apoi se tavalesc prin nuca. folosit o furculita cu care intepat, si apoi lucrat repede repede: sirop, miere, nuca.


Printează paginaAdaugă la favorite
De PoppyPoppy

Punctează această reţetă:

Comentarii:

5 / 5
Postat 08/03/2012, 12:51

Sunt super super super buni!! Tocmai i-am terminat de mancat!! Sunt cei mai buni sfinti pe care i-am gustat vreodata...cu siguranta ii voi face in fiecare an de acum!!

(0) (0) Abuz
1 / 5
Postat 08/03/2012, 16:54

Daca tot tinem sa facem Sfinti, sa ne amintim totusi ca facem acest lucru cu o motivatie religioasa. Iar acum este Postul Pastelui! Deci ori suntem crestini ori nu!!!

(0) (0) Abuz
5 / 5
Postat 09/03/2013, 00:05

Intr-adevar sfinti de pe vremea bunicii foarte gustosi foarte aspectosi si foarte usor de facut multumesc pentru reteta

(0) (0) Abuz
5 / 5
Postat 08/03/2013, 14:51

Acum o incerc si eu si mi se pare usor de preparat..abia astept sa ii termin :) multumesc pt reteta

(0) (0) Abuz
4 / 5
Postat 10/03/2013, 15:06

Mi-a iesit! Exceptand faptul ca mi-au crescut ca niste porcusori in cuptor, au fost ok :D

(0) (0) Abuz
5 / 5
Postat 07/03/2013, 12:27

Ai facut foarte bine ca ai postat retata! Maine o incerc si eu...sper sa iasa ca ai tai!

(0) (0) Abuz
5 / 5
Postat 02/03/2012, 16:17

Multumim pentru reteta sint foarte frumosi sfinti cred ca si foatre gustosi

(0) (0) Abuz
5 / 5
Postat 06/03/2013, 21:02

Waw...arata super cred ca o sa fac si eu maine.... felicitari...

(0) (0) Abuz
click aici pentru a vedea toate comentariile (28)

Întrebări:


Rețete inrudite


Rețete


Planificator de meniu

Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.

Meniul zilei

Miligrame (mg)
Gram (g)
Ounce (oz)
Pound (lb)
Kilograme (kg)
Millilitri (ml)
Centilitri (cl)
Decilitri (dl)
Litry (l)
Grade Fahrenheit (°F)
Grade Celsius (°C)
(c) Madeinwork | Mențiuni legale