Zacusca de peste pentru iarna / lutenitsa with fish

(4.18/5 - 548 voturi)
71 comentarii


Ingrediente:

- 3 kg de peste
- 3 kg de ceapa
- 3 kg de gogosari
- 0,7 l ulei
- circa 1 l de suc de rosii
- o cana cu otet
- usturoi, piper, sare,
- coriandru

Preparare:

Etapa 1:

Mai intai, vom prepara pestele, caci dureaza mai mult. Il spalam, il taiem bucati, il punem intr-o cratita si deasupra turnam o cana de otet, 2-3 cani de apa - sa fie pestele cuprins in lichid, putina sare si o cescuta de ulei. Il dam in cuptor, sa fiarba inabusit, la foc mic, vreo 4-5 ore.In acest fel oasele se vor macera.

Etapa 2:

Din dorinta de a prepara totul cat mai repede, dar si pentru a obtine o zacusca mai dietetica, am renuntat la ardeii sau gogosarii copti si nu calesc ceapa niciodata. De fapt, eu nu prepar acea zacusca scazuta su uleioasa, pentru ca este cam indigesta pentru stomac, fiere si ficat, si nici nu-mi place. Depinde de gustul fiecaruia.

Etapa 3:

Adaptat retetele si am facut variante "light" pentru orice fel de zacusca.Asadar, cum se prepara:
- ceapa - o curat, o tai in jumatatati si o las intr-un castron cu apa rece vreo 30 de minute.Incing uleiul intr-un ceaun mare, adaug toata ceapa si o acopar cu un capac; o las pana se inmoaie, nu foarte mult, apoi o scot cu spumiera si o las sa se raceasca.

Etapa 4:

Ceapa nu se va rumeni deloc, datorita aburilor formati sub capac, dar nu va fi nici fiarta.
- gogosarii - ii curat si ii tai in sferturi (sau in bucati mai mici, daca sunt mari), ii pun pe toti in uleiul in care am inabusit mai inainte ceapa, ii acopar si ii las sa se caleasca foarte usor. Ii scurg si ii las sa se raceasca.



Printează paginaAdaugă la favorite



Punctează această reţetă:

Comentarii:

5 / 5
Postat 06/07/2014, 12:41

De facut si de vazut ! excellent ca se sare "coptul" gogosarilor care ia timp si degete arse

Marcel ,bucatar de ocazie
Tulcea

(0) (0) Abuz
1 / 5
Postat 28/10/2014, 13:06

Pare buna! o intrebare: ca sa simplific nu as putea sa dau prin robot ingredientele si apoi sa le pun in ulei ? nde ce sa le undim pe rand ulei s apoi sa le dau prn robot?

(0) (0) Abuz
5 / 5
Postat 01/10/2013, 17:05

Ammancat la un coleg zacusca de peste.e o nebunie.Cand sutn liber trag o fuga in piata sa-mi cumpar ce-mi trebuie si ma apuc de treaba....

(0) (0) Abuz
5 / 5
Postat 02/09/2013, 13:12

Uleiu unde s/a calit ceapa si gogosarii se foloseste la continuarea zacustei?
daca se poate as vrea sa/mi spuneti , multumesc

(0) (0) Abuz
5 / 5
Postat 14/10/2012, 18:58

Super reteta! Eu am pus ceapa mai putina. Varianta light am sa o folosesc si la zacusca de vinete.E deliciosa!

(0) (0) Abuz
5 / 5
Postat 29/09/2013, 15:31

Voi face si eu aceasta zacusca pentru ca nu mi se pare complicata si sunt convinsa ca va iesi foarte buna

(0) (0) Abuz
1 / 5
Postat 08/10/2012, 14:27

Dar ardei daca au coaja pe ei nu fermenteaza ? pacat de bani si munca, se strica toata zacusca...

(0) (0) Abuz
5 / 5
Postat 28/07/2012, 18:52

Multumesc ptr sfat .eu rumeneam ingredientele .
este excelenta
mii de multumiri

(0) (0) Abuz
click aici pentru a vedea toate comentariile (71)

Întrebări:


Video sugerat


Inimi din foietaj cu Nutella pentru Sf. Valentin



Rețete inrudite


Rețete

Articole conexe

Zacusca - specialitate românească ce păstrează savoarea legumelor de toamnăZacusca - specialitate românească ce păstrează savoarea legumelor de toamnăPeștele, un aliment esențial pentru sănătatePeștele, un aliment esențial pentru sănătateUn fel principal plin de traditie si savoare - ciorba!Un fel principal plin de traditie si savoare - ciorba!

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.

Miligrame (mg)
Gram (g)
Ounce (oz)
Pound (lb)
Kilograme (kg)
Millilitri (ml)
Centilitri (cl)
Decilitri (dl)
Litry (l)
Grade Fahrenheit (°F)
Grade Celsius (°C)
(c) Madeinwork | Mențiuni legale