Petitchef
Nu sunteți inregistrat?
Parola uitată ?  
PETITCHEF
Căutare avansată

Cozonac cu nuca

de (Vizitează situl)
(4.53/5 - 103 voturi)

13 comentarii


Pentru mine cozonacul ideal este cel a carui felie se rupe in fasii, e foarte aromat ( vanilie, coaja de lamaie, rom) si este incredibil de pufos. :)

Din cantitatile de mai jos se obtine un cozonac mare.
- 500g faina; 200g zahar; 100g unt; 4 galbenusuri + un ou intreg, 2-250ml lapte caldut, un strop de sare, 3 linguri de rom, coaja de lamaie, zahar vanilat sau extract de vanilie
- pt uns: un galbenus, o lingura de lapte

- se freaca drojdia cu o lingura de zahar, se adauga o lingura de faina si lapte cat sa obtinem o smantana groasa, se lasa totul la dospit
- restul fainii se pune intr-un castron, se formeaza un crater in mijlocul ei si se adauga ouale ametecate putin cu sarea si zaharul
- se adauga drojdia dospita, laptele, aromele si se incepe framantatul
- aluatul il vrem foarte fin si pe cat posibil sa faca basicute (la malaxorul Kitchen aid in 10 minute maxim le aveti)
- untul topit se adauga la sfarsit si se incorporeaza fara a mai framanta ci numai prin pliere, luam o margine o pliem peste cea opusa si tot asa pana se incorporeaza tot untul
- se lasa la dospit in loc cald, bine acoperit, pana isi dubleaza volumul

Umplutura:
- 150g nuci macinate, 1 lingurita de cacao, un albus, 100-150g zahar, coaja de lamaie sau esenta de rom se amesteca intr-o pasta

- ''tapetam'' cu hartie de pergament o tava de marime obisnuita
- aluatul dospit se rastoarna pe masa de lucru unsa cu putin unt sau ulei si se imparte in 2
- cozonacul din imagine e impletit din 2 trese, insa, pentru ca fetitei mele ii place si cel simplu, am lasat o tresa simpla si pe a 2-a am umplut-o cu nuca (sa-i impac pe toti :))
- eu intind aluatul cu mana, este molcelus, fara a fi lipicios (puteti folosi si sucitorul insa apasati delicat) si ii dau o forma de dreptunghi
- pe una din parti se asterne uniform umplutura apoi se ruleaza
- cele 2 trese se ''impletesc '' se infasoara una in jurul celeilalte si se salta cu grija de pe masa pt a-l transfera in tava
- se mai lasa la dospit pt 40-50 minute timp in care incingem cuptorul la 375F
- inainte de a pune cozonacul in cuptor il ungem cu 1 galbenus batut cu o lingura de lapte
- e gata cand s-a rumenit si scobitoarea cu care-l intepam iese curata, aproximativ 40 minute
- eu coc 30 minute la 375F apoi pt restul timpului scad temperatura la 350F

''Este un deliciu pufos'' inchei eu cu multa ''modestie'' :)




Imprimer cette page




Punctează această reţetă:

Comentarii:

5 / 5

Arata bine, trebuie incercat

5 / 5

Excelent cu adevarat

5 / 5

Ffffffffffffff bun

5 / 5

Arata foarte bine

... click aici pentru a vedea toate comentariile (13)

Rețete inrudite


Articole conexe



Convertor uinitați de măsură



Delicios sau Dezgustător

Cupcakes cu ciocolata

Cupcakes cu ciocolata
dezgustător
delicios