Petitchef

Din co?ul cu ciuperci (1): ghebe murate

Din co?ul cu ciuperci (1): ghebe murate
Mig?loas? treab? cur??atul ciupercilor... Dac? ai de a face cu un co? mare ?i plin, cum am avut eu, trec câteva ore f?r? s? î?i dai seama. ?i a?a te apuc? pe nesim?ite dou? diminea?a, mai apuci s? dormi cinci ore ?i te duci la serviciu cu ochii cârpi?i de somn ?i cu ciupercile jucându-?i înc? în ochi ?i în minte...

Ca s? trecem la subiect, am atacat co?ul de ciuperci despre care v-am povestit aici, cu gândul de a pune la murat ?i de a face o salat? nemaiîntâlnit? (în casa mea, cel pu?in) cu ghebe, gogo?ari ?i ceap?. Întâi de toate, am împ?r?it pe m?rimi ciupercile cur??ate, chiar în timp ce îndep?rtam p?mântul de pe ele ?i codi?ele prea lungi. Le-am sp?lat în câteva ape (mai bine zis du?uri) ?i le-am pus la scurs.

Ghebele de m?rime medie (pu?in peste un kilogram) am ales s? le pun la murat. Am g?sit câteva re?ete pentru ele, dar pân? la urma am decis s? fac o combina?ie între mai multe variante. Le-am stropit cu zeam? de l?mâie (s? nu se închid? prea tare la culoare) ?i am preg?tit pentru ele o?et, condimente ?i usturoi. Am pus la fiert doi litri de ap? cu un pahar de o?et, iar când lichidul a început s? fiarb? am ad?ugat ghebele. Au fiert câteva minute, apoi le-am scos, le-am cl?tit bine ?i le-am pus la scurs. Am pus deasupra niste usturoi zdrobit ?i frunze de cimbri?or.

Separat, am pus la fiert jum?tate de litru de ap? cu un pahar de o?et, câteva linguri de ulei de m?sline, o linguri?? de sare, boabe de piper, mu?tar, coriandru ?i ienibahar, semin?e de m?rar ?i foi de dafin. Le-am l?sat s? fiarb? pu?in, cât s? ias? aromele din condimente, apoi am turnat lichidul fierbinte ?i strecurat peste ciupercile l?sate s? stea cu usturoi.

Am l?sat totul s? zac? câteva ore, timp în care am dres de sare ?i am pus ?i pu?in praf de piper, apoi am pus ghebele în borcane, cu tot cu sucul în care se sc?ldau.

Preg?tisem pentru ghebele murate cinci borcane de 300 de grame. Am umplut doar trei.

Arat? îmbietor, miros la fel. Vedem cum o scoatem la cap?t cu gustul, dup? ce le mai las s? stea o s?pt?mân?-dou? la rece.

Asta a fost cu prima serie de ghebe. A doua st? cuminte în frigider ?i a?teapt? înfr??irea cu ceapa ?i gogo?arii. Ce s-a întâmplat cu cealalt? ciuperc? - despre care Teodora spunea c? seam?n? cu un coral - v? povestesc mâine. Pân? atunci, poft? bun? s? ave?i!







Comentarii:

02/10/2013

Astept sa fac si eu

(0) (0) Abuz
29/09/2013

Fain

(0) (0) Abuz
25/09/2013

Excelent

(0) (0) Abuz
04/11/2012

Brici

(0) (0) Abuz
04/11/2012

Sunt delicioase.FELICITARI!!!! Mai astept-am asemenea retete

(0) (0) Abuz

Punctează această reţetă:
Generează alt cod de securitate  = 

Rețete inrudite

Rețetă Tofu marinat cu aromă asiatică
Tofu marinat cu aromă asiatică
2 porții
2 h 5 m
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Sandwich cu pui marinat, salata de varza, rosii, busuioc
Sandwich cu pui marinat, salata de varza, rosii, busuioc
1 porții
2 h 15 m
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Rillettes de midii marinate
Rillettes de midii marinate
5 porții
5 min
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Somon marinat
Somon marinat
3 porții
10 min
Foarte ușor
3.3 / 5
Rețetă Somon marinat cu lamaie
Somon marinat cu lamaie
4 porții
1 h 5 m
Foarte ușor
4.8 / 5
Rețetă Tofu marinat în sos de soia, muștar și coriandru
Tofu marinat în sos de soia, muștar și coriandru
2 porții
1 h 10 m
Foarte ușor
5 / 5

Rețete

Articole conexe

Ciupercile și bucătăria românească Ciupercile și bucătăria românească Americane, frantuzesti sau romanesti…tot clatite le numesti! Americane, frantuzesti sau romanesti…tot clatite le numesti! Orezul, un aliment gustos și sănătos Orezul, un aliment gustos și sănătos

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispoziție posibilitatea planificării meniului pe zile, pe săptămână, în avans pentru sărbători.

De asemenea aveți posibilitatea de aici să printați meniul săptămânal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic
Pentru a primi deliciosul newsletter Petitchef, vă rugăm să introduceţi adresa dvs. de e-mail.
Întrebarea zilei
Ce tip de plăcintă dulce preferați ?
Votează