Petitchef
Nu sunteți inregistrat?
Parola uitată ?  
PETITCHEF
Căutare avansată

Turte de Craciun sau Scutecele lui Iisus

De Pe masa din bucatarie
(4.51/5 - 286 voturi)

47 comentarii

MADE BY JANET





As vrea sa va spun despre o datina ce se pastreaza si in ziua de azi,in zona de unde ma trag.
Este vorba despre Turtele de Craciun sau cum le mai spune "Scutecele lui Iisus" sau in alte zone: "julfa".
Cand eram copil, mama facea cate 100-150 de turte.
Trebuia sa faca pentru ca eram si multi frati,6, si trebuia sa mai dea si de pomana.
Turtele astea nu se coceau intr-o singura zi, ci in mai multe zile.
Femeile se ajutau intre ele (rude), se adunau cate 3-4 si coceau pentru toate.
In seara premergatoare ajunului, turtele se inmoaie (o sa vedeti mai jos),se pun pe masa,in camera "buna", cum se spune la tara, iar alaturi se pune un vas cu apa si busuioc, o lumanare si un scul de ata (cand eram copil se punea un fuior,din canepa).
In ziua de ajun venea preotul cu nasterea si sfintea cele puse pe masa.
Dupa acest ritual, puteam manca din turtele pe care le asteptam cu atata nerabdare.
Tot in ziua de ajun, se pregateste orez cu prune uscate si alaturi de scutecele lui Isus, trebuia sa dai de pomana la rude si la finii de botez si cununie.
Asta este povestea Turtelor de Craciun!
Si eu pastrez traditia, chiar daca stau la oras pentru ca este un dulce ce place la toata familia.

Ingrediente:
pentru aluat:
-faina alba
-apa
-sare

pentru umplutura:

-coaja rasa de lamaie
-zahar
-nuca macinata
-stafide



Mod de lucru:

Din faina, apa si sare, facem un aluat vartos,pe care il lasam 15-20 de min. sa se odihneasca.
Apoi il punem pe masa de lucru,il facem rulou pe care il impartim in rondele micute (cat o nuca mica). Fiecare rondea, o sucim intr-o foaie cat mai subtire. Foile le coacem pe plita de la soba sau pe tabla la aragaz.



Cand sunt toate coapte,le inmuiem.
Intr-un bol punem apa, zahar si coaja rasa de lamaie. Amestecam bine sa se mai toapeasca zaharul. Luam cate 2 turte si cu o lingura, stropim bine cele doua turte,pe ambele parti.Le punem pe un platou si peste ele presaram zahar tos, stafide si miez de nuca.
Luam inca doua turte, iarasi le inmuiem,le asezam peste celelalte, punind iarasi zahar, stafide si miez de nuca.
Tot asa procedam pana cand terminam.
O sa iasa ca un tort.



Asta a fost povestea si imi pare rau ca nu am avut poze cu toate etapele!

Imprimer cette page
De Pe masa din bucatarie (Vizitează situl)






Punctează această reţetă:

Comentarii:

5 / 5

Fffffff buna

5 / 5

Mama mea are 86 ani si inca le mai face, dar cu foi din comert. sunt excelente.

5 / 5

Ffffffffff bune !

5 / 5

Care sant cantitatile de faina sau apa?

5 / 5

Fffffff bune

5 / 5

Bunica mea tot asa ma intampina de Nasterea Nomnului

... click aici pentru a vedea toate comentariile (47)


Rețete inrudite


Articole conexe

Culorile din farfurie la masa de Craciun: Aperitive si SalateCulorile din farfurie la masa de Craciun: Aperitive si SalateTorturi festive de sărbătoriTorturi festive de sărbătoriPara, sora marului sau darul zeilor?Para, sora marului sau darul zeilor?


Convertor uinitați de măsură



Delicios sau Dezgustător

Tarta cu mozzarella si rosii cherry

Tarta cu mozzarella si rosii cherry
dezgustător
delicios