Fiind catalogat drept un condiment picant, apropiat de piper, ghimbirul a cucerit insa mai intai bucataria europeana. Ghimbirul este recunoscut pentru nota sa usor muscatoare si fierbinte, pentru aroma sa bogata, dulce, calda si lemnoasa.
Ghimbirul proaspat este excelent pentru aromarea preparatelor in tigaie, in combinatie cu usturoi, ardei iute sau ceapa verde. De asemenea, imbunatateste gustul carnii, orezului, pastelor, pestelui sau fructelor de mare.
In functie de cum e gatit, ghimbirul isi poate pierde in mare masura aroma si poate deveni mai iute, dar, daca este prajit pierde din iutime, isi schimba gustul si merge foarte bine alaturi de usturoi si ceapa.
Ghimbirul este folosit la cele mai felurite feluri de mancare, supe, sosuri, preparate din carne si legume, dar si la deserturi si bauturi. Thailandezii il adauga la prepararea pastei de curry, dat prin razatoare, indonezienii freaca deseori carnea cu o pasta de ghimbir si ardei iute inainte de a o pregati, indienii folosesc ghimbirul prajit in sosuri, iar chinezii il folosesc atat fiert, cat si prajit.