Originara din cantonul Valais din Elvetia, Raclette, este o branza din lapte de vaca, nepasteurizata, care isi trage numele, de la verbul "racler"- "a razui" . Povestea incepe in Evul Mediu, cu ciobanii elvetieni, care in timpul iernilor, se asezau in apropierea focului, cu o jumatate de roata de branza, razuind suprafata topita pe o bucata de paine, pe cartofi fierti sau pe o bucata de carne.
In 1921, odata cu aparitia si raspandirea electricitatii, a fost inventata o rampa prevazuta cu o lampa electrica ce a inlocuit focul. Varianta moderna, recenta, implica un aparat special, prevazut cu palete individuale pentru incalzirea branzei, deasupra avand un gratar folosit pentru legume sau carne. In functie de gusturi si preferinte, fiecare isi asezoneaza si isi prepara singur farfuria.
Se potriveste cel mai bine merge cu vinurile albe, seci de Savoie, dar si cu rosii din soiurile Merlot, Pinot Noir sau Cabernet Sauvignon.
Raclette este usor de preparat si in multiple variatiuni. In lunile de vara, atunci cand este insotita de salate proaspete sau legume crocante, Raclette se transforma intr- o simfonie adevarata pentru papilele gustative.
Cateva retete aici.
Consumat cu moderatie, untul de arahide este un aliment sanatos. Bogat in calorii si satios, ofera energie pentru o mare parte a zilei, insa nu trebuie consumat in exces. Untul de arahide contine acelasi raport de...
Se aseamana cu branza feta greceasca insa particularitatea distinctiva o reprezinta faptul ca produsul este supus operatiilor tehnologice de sarare umeda, respectiv uscata, ceea ce confera nu numai un gust aparte, ci...
Este valorificata pentru oua si carnea alba cu gust fin, textura frageda si suculenta, asemanatoare celei de vanat, precum fazanul. Bibilica ajunge sa fie crescuta pe teren domestic pentru prima data in Franta, tara...
Specialistii Organizanizatiei Mondiale a Agriculturii si a Centrului International pentru Cercetari Agricole in Zone Aride au lucrat la ce o cercetare in care se aduc argumente pentru consumul constant de cactus....
Dovlecii placintari, numiti si dovleci de iarna, sunt rasfatul anotimpului rece. Sarac in calorii si bogat in fibre dietetice si vitamina A, dar delicios si parfumat, dovleacul este preferatul multora dintre noi....
Promovate de nutritionisti pentru proprietatile lor nutritive valoroase, semintele de canepa, contin toți aminoacizii esentiali, ceea ce le califica drept o sursa completa de proteine, la fel ca si carnea de pui,...
Tulburarile de digestie sunt tot mai prezente in societatea actuala, apar la orice varsta, inclusiv la copii, iar principala cauza este reprezentata de un stil de viata ce include o alimentatie saraca in fibre, dar...
Ciresele Amarena sunt mai mici decat cele obisnuite, mai inchise la culoare si cu un gust dulce-amarui si o aroma intensa. Cultivate in general in Italia, in regiunile Modena si Bologna, sunt adesea comercializate...
Ciresele Maraschino sunt folosite folosite ca garnituri sau decoruri in diferite preparate de patiserie, cofetarie, gelaterie dar si ca ingrediente in retetele unor cocktail-uri clasice cum ar fi: Manhattan, Pearl...