10 motive sa consumam smochine

Desi nu sunt suculente, smochinele sunt fructe extrem de delicioase, cu o aroma delicata si gust dulce. Originare din Asia, smochinele sunt acum cultivate peste Marea Mediterana in sute de soiuri diferite, grupate in patru culori principale: alb, verde, rosu si violet-negru.

Smochinele proaspete se gasesc din august pana la inceputul lunii octombrie, insa varianta uscata este disponibila pe tot parcursul anului.

Daca nu stiti care sunt beneficiile oferite, va spunem noi cateva:

  1. Previn cancerul - Continutul de cumarina din smochine, poate reduce riscul aparitiei de cancer de prostata. Consumul de smochine in mod regulat poate ajuta la reducerea riscului de cancer de san sau de colon.
  2. Reduc colesterolul - Fibrele solubile gasite in smochine numite pectina ajuta la reducerea colesterolului din sange.
  3. Previn hipertensiunea arteriala si atacul de cord - Continutul de potasiu, Omega 3 si Omega 6 din smochine ajuta la mentinerea tensiunii arteriale si reduc aparitia atacurilor de cord.
  4. Ajuta la vindecarea diabetului - Frunzele de smochin au proprietati de vindecare. Decoctul din frunze de smochin poate ajuta pacientii cu diabet zaharat, reducand cantitatea de aport de insulina.
  5. Consumul de smochine poate reduce oboseala, ajuta la imbunatatirea memoriei si previn anemia.
  6. Au efect laxativ - sunt indicate in tratarea constipatiei cronice.
  7. Atunci cand se aplica pe piele, smochinele coapte pot vindeca inflamatiile, cum ar fi abcese si ulcere.
  8. Smochinele sunt bogate in calciu si sunt o alternativa excelenta pentru tratamentul terapeutic al persoanelor alergice la produsele lactate.
  9. Smochinele uscate sunt o excelenta sursa de minerale, precum calciu, cupru, potasiu, mangan, fier, seleniu si zinc. 100 g de smochine uscate contin 640 mg de potasiu, 162 mg de calciu, 2,03 mg de fier si 232 mg de potasiu. Potasiul este o componenta importanta a celulelor si fluidelor corporale care ajuta la controlul ritmului cardiac si al tensiunii arteriale.
  10. Smochinele proaspete, in special cele din soiurile violet-negru contin caroten, luteina, tanini, acid clorogenic. Valoarea antioxidantilor pe care ii contin este comparabila cu cea a merelor, 3200 g umol/100 g.

Smochinele sunt sarace in calorii. 100 g fructe proaspete ofera doar 74 de calorii. Cu toate acestea, ele contin fibre solubile dietetice, minerale, vitamine si antioxidanti care contribuie la o sanatate optima.

Pentru a manca fructe proaspete, spalati-le cu apa rece, uscati-le prin stergerea delicata cu un servetel de hartie sau un prosop. Daca le-ati tinut la frigider, pentru a le readuce la temperatura normala puneti-le intr-un vas cu apa la temperatura camerei, si veti imbogati gustul dar si consistenta lor.