O mancare in culori, arome si texturi – Musacaua!

Musacaua e un fel de mancare intalnit in bucataria tarilor din Balcani si din Orientul Indepartat. Originea ei este araba si inseamna „servit rece”, insa la noi a fost preluata varianta greceasca.

Felul asta de mancare se poate pregati cu sau fara carne, in intregime de post, inlocuind carnea cu ciuperci si orice alta leguma care se preteaza a fi tocata marunt si condimentata.

Varianta traditionala de musaca se pregateste in straturi de carne tocata de miel, vita, in alternanta cu felii de cartofi copt sau vanata, morcov sau chiar dovleac, felii de rosii si sos alb. Toate ingredientele se aseaza cu mare gratie intr-un vas larg si se baga la cuptor. Ultimul strat, cel de deasupra este format dintr-un sos cu ou si smantana in care se adauga dupa bunul plac branza rasa, cascaval ras sau pesmet. Se serveste taiata in bucati mari (patratele), observandu-se alternanta straturilor de legume si de carne.

Trebuie sa stiti ca in versiunea turceasca, preparatul nu se aseaza in straturi iar carnea (de oaie) este tocata grosier cu satarul. Musacaua turceasca este pregatita din legume (vinete, ardei gras, rosie, ceapa) fierte la aburi sau prajite, toate amestecate cu carne tocata.

Nu facem noi va impunem ce fel de carne sa folositi, alegeti sortimentul care va place, legumele cele mai bune si proaspete. Totusi trebuie sa stiti ca, felul asta de mancare este super caloric si deci, greu de digerat. Puteti sa mai „indulciti”, servind preparatul alaturi de o salata de muraturi sau de castraveti in otet. Serviti cald sau rece si savurati!