Petitchef

Melci de cozonac, parfum dulce de decembrie

Altele
6 porții
20 min
20 min
Foarte ușor

Ingrediente

Numarul de porții: 6
Avem nevoie de

500 g faina alba;

1 ou si 1 galbenus

150 g zahar;

75 ml ulei;

25 g drojdie;

250 ml lapte;

coaja rasa de lamaie, esenta de rom, vanilie;

un praf de sare.


Pentru umplutura avem devoie de:

-150 g mac;

50 g stafide;

150 g nuca macinata;

putin zahar;

putin lapte;

Preparare

  • Cantitatile pentru umplutura sunt in functie de cat de bogati vreti sa va iasa melcisorii. E personal ii prefer cu umplutura mai multa. Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei, de aceea scoatem ouale si drojdia din timp din frigider.Se face o maia din drojdie, o lingura de zahar, putin lapte si 2-3 linguri de faina si se lasa sa creasca.
  • Intre timp se incalzeste restul de lapte si zahar impreuna cu coaja rasa de lamaie, esenta de rom si vanilie. Temperatura nu trebuie sa creasca foarte mult, numai sa fie caldut.Faina se pune in bolul robotului de bucatarie, se adauga ouale batute in prealabil, laptele si maiaua.
  • Se framanta cateva minute, dupa care se adauga in fir subtire uleiul si se framanta in continuare, pana cand compozitia se desprinde de vasul bolului. La nevoie se mai adauga o lingura, doua, de faina. A adaugat chiar trei si a mai pus si putin ulei. A mai framantat cateva minute, pana cand aluatul a inceput sa faca "basici".
  • Toata aceasta operatie de framantare se poate face si cu mana, insa eu nu sunt atat de indemanatica si ma bucur in fiecare zi ca-l am pe Ken.Se acopera aluatul cu un prosop de bucatarie si se lasa sa creasca, la loc cald si ferit de curenti de aer, pana cand isi dubleaza volumul.
  • In timp ce creste compozitia de cozonac se prepara umplutura. Stafidele se inmoaie in rom. Macul se fierbe putin in putin lapte, impreuna cu vreo 2 linguri de zahar. Se amesteca cu stafidele si apoi cu nuca macinata.
  • Pe masa unsa cu ulei se intinde aluatul si se formeaza un dreptunghi pe care se intinde in mod uniform amestecul de nuca. Se ruleaza pe latura cea mai lunga si apoi se taie ruloul in bucati de circa 4 cm care se aseaza in forme de briose.
  • Se mai lasa sa creasca si in forme circa 30 de minute, dupa care se ung cu albus de ou si se coc in cuptorul incins la 180o C pentru circa 30 minute sau pana cand trece testul cu scobitoarea. Sub nicio forma nu se deschide cuptorul in primele 15 minute.

Poze

Melci de cozonac, parfum dulce de decembrie, poza 1
Melci de cozonac, parfum dulce de decembrie, poza 2
Melci de cozonac, parfum dulce de decembrie, poza 3

Întrebări:






Punctează această reţetă:
Generează alt cod de securitate = 

Rețete inrudite

Rețetă Melci cu miere, pere si nuci
Melci cu miere, pere si nuci
4 porții
40 min
Foarte ușor
4.8 / 5
Rețetă Melci cu nuca si stafide
Melci cu nuca si stafide
10 porții
1h45m
Foarte ușor
4.7 / 5
Rețetă Melci cu mac
Melci cu mac
6 porții
30 min
Foarte ușor
4.6 / 5
Rețetă Pêche melba, o inghetata cu parfum de vara
Pêche melba, o inghetata cu parfum de vara
1 porții
10 min
Foarte ușor
3.7 / 5
Rețetă Salsa mexicana - Aji dulce
Salsa mexicana - Aji dulce
4 porții
10 min
Foarte ușor
Rețetă Buturuga cu lamaie si merengue
Buturuga cu lamaie si merengue
6 porții
2h12m
Ușor

Rețete

Articole conexe

Prajituri in haine de sarbatoare, aromele Craciunului!Prajituri in haine de sarbatoare, aromele Craciunului!Retete de cozonacRetete de cozonacPainea de casa, o paine fermecata!Painea de casa, o paine fermecata!Florile comestibile – parfum, culoare si aroma in farfurieFlorile comestibile – parfum, culoare si aroma in farfurie

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.