Petitchef

Tort dobos

Altele
8 porții
1 oră
3 ore
Ușor

Ingrediente

Numarul de porții: 8

Ingrediente:


Pentru blaturi:

10 oua;

200g zahar;


1 plic zahar vanilat;

o priza sare;

120g faina;


Pentru crema:

300g unt;

250g ciocolata neagra;

2 linguri cacao;

5 linguri apa;

6 oua;

270g zahar;

1 plic zahar vanilat;


Pentru caramel:

250g zahar

Sucul de la ½ lamaie.

Preparare

  • Mod de preparare:
    Blaturi:
    Cele 10 galbenusuri se freaca foarte bine cu sarea, vanilia, coaja si zeama de lamaie si zaharul, pana ce amestecul isi dubleaza volumul si devine o crema spumoasa (de preferat cu mixerul). Se adauga apoi albusurile batute spuma tare si faina, alternand cu albusurile. Din aceasta compozitie ies 10 foi care se coc pe rand, pe fundul formei de tort (eu am folosit 2 forme de tort si am decupat din hartie pergament 3 foi, merge mai repede, cand 1 foaie este la cuptor, se pregateste urmatoarea, asa nu pierdeti timp). Pe fiecare forma se pun cate 3 linguri pline de aluat care se intind cu grija dinspe mijloc spre margine, foaia trebuie sa fie subtire. Se baga la cuptorul preincins la 200 grade C timp de 4-5 minute. Se scoate hartia cu blatul de pe forma si se lasa la racit, se procedeaza la fel cu fiecare foaie de blat.
    Crema:
    Cacaoa se amesteca cu apa apoi se rup bucatile de ciocolata si se amesteca in cacao, se pune la foc mic sa se topeasca si se lasa sa se raceasca, apoi se adauga cate putin in untul frecat spuma, crema se lasa la rece. Intre timp se bat ouale intregi cu zaharul pe baie de abur la foc mic pana ce amestecul devine ca o crema groasa si spumoasa. Se lasa sa se raceasca, apoi se amesteca cate putin in untul cu ciocolata. Se mai lasa la rece 15-20 de minute. Cu aceasta crema se umplu foile de blat (ultima foaie se pastreaza pentru a fi imbracata in caramel). Se imbraca tortul in crema, se opreste putina crema pentru ornat. Marginile tortului se imbraca cu nuca pisata (sau dupa preferinta).
    Caramel:
    Se pune zaharul intr-o craticioara la foc foarte mic sa se topeasca, dar cu atentie sa nu se arda, altfel devine amar. Cand s-a topit tot zaharul se ia de pe foc si se adauga zeama de la lamaie si se amesteca foarte bine. Se toarna peste foaia de blat si se intinde uniform pe toata suprafata. Blatul se taie in 10-12 felii cu un cutit cu lama foarte ascutita si bine uns cu unt, cat timp caramelul este inca cald. Se lasa la racit, apoi se asaza frumos pe tort.
    Pe tort se fac mici rozete din crema 10 sau 12 in functie de cate foi de caramel am obtinut, fiecare felie taiata se sprijina de rozeta din crema.
    Ornarea depinde de gustul fiecaruia.

Poze

tort dobos, poza 1
tort dobos, poza 2

Întrebări:




Comentarii:

18/01/2014

Supertare

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
05/03/2013

Blo

(0) (0) Abuz
07/02/2013

Super

(0) (0) Abuz
29/12/2012

Super ok

(0) (0) Abuz
23/12/2012

Super

(0) (0) Abuz
07/08/2012

Excelent

(0) (0) Abuz
08/10/2011

Superba

(0) (0) Abuz

Punctează această reţetă:
Generează alt cod de securitate = 

Rețete inrudite

Rețetă Tort dobos
Tort dobos
6 porții
1 oră
Foarte ușor
4.7 / 5
Rețetă Tort dobos
Tort dobos
8 porții
55 min
Foarte ușor
4.4 / 5
Rețetă Tort cu caramel si ciocolata
Tort cu caramel si ciocolata
8 porții
55 min
Foarte ușor
3.4 / 5
Rețetă Tort negresa cu unt de arahide si biscuiti Oreo
Tort negresa cu unt de arahide si biscuiti Oreo
8 porții
2h40m
Foarte ușor
4.2 / 5
Rețetă Tort cu mousse de ciocolata Petitchef
Tort cu mousse de ciocolata Petitchef
8 porții
25 min
Foarte ușor
4.6 / 5
Rețetă Tort cu ciocolata si caramel sarat
Tort cu ciocolata si caramel sarat
9 porții
10h55m
Foarte ușor
4.5 / 5

Rețete

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.