Petitchef

Tort tunel

Altele
3 porții
30 min
50 min
Foarte ușor
1442 Kcal

Ingrediente

Numarul de porții: 3
6 oua mari

140 g zahar tos

60 g faina

80 g nuci

20 g cacao


pentru Crema de cacao a tortului Tunel :

2 oua

200 g unt

150 g zahar

50 g cacao

un zahar vanilat

Preparare

  • Se amesteca 20 gram faina cu 40 gram nuci macinate si se lasa la o parte; restul de 40 gram faina, 40 gram nuci macinate si 20 gram cacao, cernuta prin sita de sârma inoxidabila, de asemenea, se amesteca si se lasa la o parte. Pentru blat este nevoie de doua foi, fiecare de alta culoare, una mai mica si alta mai mare. Compozitia trebuie sa se prepare separat pentru fiecare. Se unge bine cu margarina solida si se tapeteaza cu faina o tava mare de 28/40 cm.
    Se bat spuma tare 4 albusuri, se adauga 100 g zahar tos si 15 ml rom si se bat în continuare, pîna cînd se întareste spuma ca o zapada.
  • Dupa aceea, se pun toate galbenusurile, se bat de 4?5 ori, apoi se adauga toata faina cu nuca si cacaua si se amesteca cu telul, usor, numai prin rasturnare, de jos în sus, de 9-10 ori. Compozitia se desarta în lungul tavii, se aduna toata de pe vas, apoi se întinde uniform. Tava se introduce în cuptorul bine încalzit la foc mijlociu si se lasa 15?20 minute, ca blatul sa se rumeneasca usor. Nu se deschide cuptorul cea 15 minute; dupa aceea, se poate întoarce tava, daca cuptorul nu coace uniform. Dupa ce s-a copt, se trece cu cutitul pe marginea blatului si pe sub el, ca sa se desprinda si, apoi, se rastoarna pe un servet; se întoarce repede pe baza si se lasa sa se raceasca acoperit.
  • în timp ce se coace prima compozitie, se pregateste cea de a doua. Se bat spuma 2 albusuri, se adauga 40 gram zahar tos si o lingurita rom si se bat în continuare, pîna cînd se întaresc din nou. Dupa aceea, se pun galbenusurile si 4-5 picaturi de esenta vegetala rosîe sau verde, se bat de 4-5 ori, se adauga faina cu nuca si se amesteca prin rasturnare. Dupa ce s-a copt prima foaie, se spala repede tava, se sterge, se unge cu margarina solida si se tapeteaza cu faina numai pe 1/3 din suprafata ei, pe lungime.
  • Compozitia se desarta în tava si se întinde numai pe portiunea tapetata. Se coace 15 minute, pîna cînd se rumeneste usor, fara sa se întareasca prea mult.
    Cremele de cacao si portocale se pregatesc, cum s-a aratat la Creme pentru torturi“. Romul si apa se pun în stropitoare.
  • Pentru a aranja blaturile în forma de tunel este necesara o forma din tabla inoxidabila, în semicerc, cu lungimea cît cea a tavii în care s-au copt. Forma se poate confectiona dintr-un carton mai gros, lung de 40 cm si lat de 24 cm care se curbeaza în forma de semicilindru, cu o deschidere de 12 cm; se fixeaza capetele cu carton, ca sa-si mentina forma. Forma confectionata se asaza cu gura în jos, peste foaia mare, chiar la margine; din foaie se taie o fâsie de 12 cm latime, exact cît latimea formei. Restul foii se stropeste cu rom si se asaza în forma în asa fel, încît aceasta sa fie acoperita dintr-o margine pîna în cealalta.
  • Dupa ce s-a uns uniform, cu toata crema de cacao, se asaza foaia colorata care, la fel, va lua forma curbata; se stropeste cu rom iar golul, ramas la mijloc, se umple bine cu crema de portocale si se niveleaza. Fîsia de 12 cm se stropeste putin cu rom si se asaza deasupra, presîndu-se putin, ca sa adere la crema. Dupa ce a stat în frigider 2?3 ore, ca sa se întareasca crema, deasupra tortului se pune un platou potrivit de lung si se rastoarna, îndepartîndu-se, apoi, forma.
  • Glazura se prepara într-un ibric. Tortul, asezat pe o foaie de nailon, se poate orna cu glazura de cacao sau cu 150?200 g serbet si 30-50 gram unt. Ibricul cu glazura calduta se trece deasupra tortului, lasînd sa curga un suvoi subtire, chiar de la mijloc în jos, numai pe o singura parte si, cu lama unui cutit, se întinde repede, pe masura ce curge, ca sa se acopere jumatate dîn tunel; se procedeaza, la fel, si cu jumatatea cealalta si se lasa, apoi, sa se usuce.
    Dupa aceea, cu ajutorul a doua cutite introduse sub el, tortul se muta pe platou sau pe scîndura acoperita cu hîrtie. Glazura care a ramas si cea care s-a adunat de pe foaia de nailon se încalzesc putin pe apa calda; glazura se pune într-un cornet din hîrtie velina, caruia i s-a taiat din vîrf atît, cît sa intre un bat de chibrit si se traseaza linii subtiri, sub forma de gratar care vor masca unele defecte posibile. Tortul se lasa la rece 2 ore.
R Retete de prajituri si torturi

Informații nutriționale (pentru o porţie):

Nutriție:

Informații nutriționale pentru 1 porție = 372g
Calorii: 1442Kcal
  • Carbo: 128.3g
  • Grăsimi: 89.4g
  • Grăsimi sat.: 43.6g
  • Proteine: 26.6g
  • Fibre: 7g
  • Zahăr: 107.9g
  • ProPoints: 40
  • SmartPoints: 66

* Valorile zilnice procentuale sunt bazate pe o dieta de 2000 calorii





Punctează această reţetă:

Rețete inrudite

Rețetă Tort cu 2 blaturi si 2 creme
Tort cu 2 blaturi si 2 creme
4 porții
1 oră
Foarte ușor
4.2 / 5
Rețetă Tort cu crema caramel si nuca
Tort cu crema caramel si nuca
4 porții
50 min
Foarte ușor
4.4 / 5
Rețetă Tort cu crema de ciocolata (reteta video)
Tort cu crema de ciocolata (reteta video)
13 porții
1 oră
Ușor
4.6 / 5
Rețetă Tort padurea neagra - retata pas cu pas
Tort padurea neagra - retata pas cu pas
8 porții
3h20m
Dificil
4.8 / 5
Rețetă Tort zebra, desert exotic
Tort zebra, desert exotic
8 porții
1h25m
Foarte ușor
4.1 / 5
Rețetă Tort cu mousse de ciocolata Petitchef
Tort cu mousse de ciocolata Petitchef
8 porții
25 min
Foarte ușor
4.6 / 5

Rețete

Articole conexe

Cake pops sau tort-acadeleCake pops sau tort-acadele

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic: