Petitchef

Samosas (aperitiv indian)

Antreuri
8 porții
40 min
20 min
Dificil

Ingrediente

Numarul de porții: 8

INGREDIENTE pentru aluat:

1 1/2 cana faina integrala

1 1/2 linguri gris

4 linguri ulei

1 cescuta de apa

1/4 lingurita sare


INGREDIENTE pentru umplutura:

3 cartofi medii fierti intregi sau copti in coaja

1 morcov mare fiert

1 chilli verde sau rosu, proaspat

1 ceapa medie

2 catei usturoi

1/2 lingurita seminte chimen

1 lingurita coriandru macinat

1/2 lingurita turmeric

1 lingurita Garam Masala ? daca aveti

1/2 lingurita sare

3-4 linguri ulei

verdeata (optional)

Preparare

  • METODA pentru aluat:

    Amestecati toate ingredientele in afara de apa pe care o turnati cate putin, asa incat sa rezulte un aluat dens, dar flexibil. Nu framantati cu toata palma, ci doar amestecati din varful degetelor. Lasati-l deoparte macar 10-15 minute.
  • METODA pentru umplutura:

    Curatati cartofii si morcovul de coji si taiati-i bucatele micute (nu chiar ca pentru salata Boeuf). Tocati ceapa, usturoiul si chilli. Pregatiti condimentele.

    Puneti o tigaie pe foc si turnati uleiul in ea. Cand e cald faceti Tarka: mai intai semintele de chimen, apoi chilli, ceapa si usturoi, apoi coriandru. Amestecati cam 30 secunde apoi puneti cartofii si morcovul taiate bucatele. Apoi sare si turmeric. Amestecati ocazional. La final presarati si Garam Masala (daca aveti). Gata. Tot procesul dureaza cam 5 minute, doar atat cat cartofii si morcovul sa se imbibe de arome. Lasati sa se racoreasca.
  • METODA pentru Samosas:

    Dupa ce umplutura s-a racorit (cel putin 10 minute), luati aluatul si framantati-l 1 minut. Apoi impartiti-l in 6 bile.

    Puneti una din bile pe planseta, aplatizati-o cu palma si incepeti sa o intindeti cu sucitorul. Nu dureaza decat 10 secunde. Trebuie sa rezulte un disc gros de cam 2mm. Nu mai mult.

    Taiati discul de aluat in doua cu un cutit. Puneti intr-o cescuta putina apa. O sa aveti nevoie de ea imediat. Luati una din jumatatile de disc si intindeti-o peste palma stanga. Treceti aratatorul umezit de la mana dreapta peste intreg conturul jumatatii de disc. Va lasa o urma albicioasa. Aceasta operatiune este necesara pentru ca sa puteti lipi ulterior marginile aluatului formand o Samosa.
  • Apucati jumatatea de disc de cele doua extremitati si uniti-le suprapunandu-le si formand un con. Lipiti bine partile suprapuse si aveti grija sa nu ramana deschis varful conului. Deci lipiti bine marginile de aluat intre ele. Baza conului trebuie sa ramana deschisa.

    Luati o lingura din umplutura si umpleti conul asa incat sa va mai ramana o jumatate de centimetru de spatiu pana la baza conului. Suprapuneti marginile de aluat si lipiti-le perfect intre ele, fara sa se mai vada umplutura absolut deloc. Rezulta un fel de plic triunghiular grasut.
  • Aveti grija sa nu rupeti aluatul in timp ce umpleti conul. Deci impingeti cu grija, pentru ca altfel va patrunde uleiul in Samosa la prajit.

    Puneti deoparte si faceti celelalte Samosas. Stiu ca va trec putin transpiratiile la primele doua-trei dar dupa aceea va dati mana si veti vedea ce usor e.

    Puneti ulei la incalzit. Prajiti Samosas in baie de ulei nu foarte incins, dar suficient de incalzit incat sa sfaraie dupa ce aruncati Samosas in el. Prajiti-le cam 4 minute pe foc mediu.

Poze

Samosas (Aperitiv indian), poza 1Samosas (Aperitiv indian), poza 2Samosas (Aperitiv indian), poza 3



Comentarii:

21/07/2013

Interesanta

(0) (0) Abuz
14/12/2011

Sunt foarte bune!Multumim de reteta.

(0) (0) Abuz
14/12/2011

Suna foarte bine. Cred ca este totusi putin cam greu de facut. Nu conteaza,voi incerca. Multumesc!

(0) (0) Abuz

Punctează această reţetă:

Rețete inrudite

Rețetă Pui tandoori (indian) pe gratar
Pui tandoori (indian) pe gratar
4 porții
40 min
Foarte ușor
4.6 / 5
Rețetă Tort aperitiv a la lissa
Tort aperitiv "a la lissa"
8 porții
1 oră
Foarte ușor
4.3 / 5
Rețetă Chec aperitiv indian
Chec aperitiv indian
8 porții
1 oră
Ușor
4.5 / 5
Rețetă Aperitiv cu carne uscata
Aperitiv cu carne uscata
8 porții
1h8m
Foarte ușor
4.1 / 5
Rețetă Wrap aperitiv cu prosciutto crudo si rucola
Wrap aperitiv cu prosciutto crudo si rucola
8 porții
15 min
Foarte ușor
4.7 / 5
Rețetă Samosas cu branza de capra si miere
Samosas cu branza de capra si miere
4 porții
38 min
Foarte ușor
3.5 / 5

Rețete

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic: