Notifications: Căutare avansată

Cozonac cu nuca

(4.53/5 - 108 voturi)
14 comentarii


  • Cozonac cu nuca
  • Cozonac cu nuca, Poza 2
  • Cozonac cu nuca, Poza 3
Tipul rețetei:
Aperitiv
Numarul de porții:
4 porții
Preparare:
30 min
Gătire:
30 min
Gata în:
1 oră
Dificultate:
Foarte ușor

Ingrediente

- 500 g faina
- 200 g zahar
- 100 g unt
- 4 galbenusuri + un ou intreg
- 2-250 ml lapte caldut
- un strop de sare
- 3 linguri de rom
- coaja de lamaie
- zahar vanilat sau extract de vanilie
- pt uns:
- un galbenus
- o lingura de lapte
Umplutura:
- 150 g nuci macinate
- 1 lingurita de cacao
- un albus
- 100-150g zahar
- coaja de lamaie sau esenta de rom

Preparare

Etapa 1

Se freaca drojdia cu o lingura de zahar, se adauga o lingura de faina si lapte cat sa obtinem o smantana groasa, se lasa totul la dospit restul fainii se pune intr-un castron, se formeaza un crater in mijlocul ei si se adauga ouale ametecate putin cu sarea si zaharul.

Etapa 2

Se adauga drojdia dospita, laptele, aromele si se incepe framantatul aluatul il vrem foarte fin si pe cat posibil sa faca basicute (la malaxorul Kitchen aid in 10 minute maxim le aveti)
untul topit se adauga la sfarsit si se incorporeaza fara a mai framanta ci numai prin pliere, luam o margine o pliem peste cea opusa si tot asa pana se incorporeaza tot untul.Se lasa la dospit in loc cald, bine acoperit, pana isi dubleaza volumul

Etapa 3

Se amesteca intr-o pasta''tapetam'' cu hartie de pergament o tava de marime obisnuita aluatul dospit se rastoarna pe masa de lucru unsa cu putin unt sau ulei si se imparte in 2 cozonacul din imagine e impletit din 2 trese, insa, pentru ca fetitei mele place si cel simplu, lasat o tresa simpla si pe a 2-a umplut cu nuca .

Etapa 4

Intind aluatul cu mana, este molcelus, fara a fi lipicios (puteti folosi si sucitorul insa apasati delicat) si ii dau o forma de dreptunghi pe una din parti se asterne uniform umplutura apoi se ruleaza
cele 2 trese se ''impletesc '' se infasoara una in jurul celeilalte si se salta cu grija de pe masa pt a-l transfera in tava.

Etapa 5

Se mai lasa la dospit pt 40-50 minute timp in care incingem cuptorul la 375F inainte de a pune cozonacul in cuptor il ungem cu 1 galbenus batut cu o lingura de lapte e gata cand s-a rumenit si scobitoarea cu care-l intepam iese curata, aproximativ 40 minute. coc 30 minute la 375F apoi pt restul timpului scad temperatura la 350F.

Întrebări:








Punctează această reţetă:

Comentarii (14):

07/04/2015

Bineinteles, reteta de-a pixu. cata drojdie?
Fraza asta cum se traduce? "Se amesteca intr-o pasta''tapetam'' cu hartie de pergament o tava"

(0) (0) Abuz
10/06/2013

Atit de frumos arata, tot atit e si de gustos am facut si m-am convins,e o receta foarte corecta. Multumesc mult.

(0) (0) Abuz
14/10/2012

Arata foarte bine . azi am sa incerc si eu . sper sa.mi iese e pentru prima data

(0) (0) Abuz
14/12/2012

Este fff buna reteta ami aduce aminte de copilarie cum ami facea mama

(0) (0) Abuz
02/04/2012

E super tare o sal fac si eu vineri ptr paste arata super grasia

(0) (0) Abuz
25/12/2012

Foarte bun si corect pregati un adevarat COZONAC

(0) (0) Abuz
21/12/2011

Abia astept sa maninc si eu o felie de cozonac !

(0) (0) Abuz
21/02/2013

Arata foarte bine sa vedem ce va sa iasa

(0) (0) Abuz
16/04/2014

Arata bine, trebuie incercat

(0) (0) Abuz
15/04/2014

Excelent cu adevarat

(0) (0) Abuz

Sort:    Filter:

Video sugerat



Rețete inrudite


Rețete

Articole conexe

Mâncăruri delicioase pentru postul CrăciunuluiMâncăruri delicioase pentru postul CrăciunuluiNuca tigru – o pseudo nuca cu proprietati realeNuca tigru – o pseudo nuca cu proprietati realeDeserturi cu nuca de cocosDeserturi cu nuca de cocos

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic:
(c) Madeinwork | Mențiuni legale