Petitchef

Czonac cu nuca

Desert
8 porții
45 min
45 min
Dificil
Exstraordinar de gustos si de aratos.

Ingrediente

Numarul de porții: 8
500 gr faina (000)

1 cub de drojdie (25 gr)

130 gr zahar

250 ml lapte (+ inca 2-3 linguri, daca aluatul e prea vartos)

100 gr ulei

3 galbenuse (+1 pt uns)

Jumatate de lingurita de sare

Esente (de lamaie, portocala, vanilie)

300 gr rahat (sau nuca sau mac sau cacao)

Preparare

  • Asta e primul meu cozonac. Si totodata asta e primul cozonac care imi place!

    A fost ceva de lucru la el, dar zic eu ca s-a meritat.

    Daca cineva imi spunea cu ceva timp in urma(nu mult) ca eu o sa fac cozonac pe care o sa il framant fix 35 de minute (!!!) incontinuu, as fi ras 2 zile. In primul rand fiindca nu ma omoram dupa cozonac si in al 2-lea rand pentru ca nici macar nu intelegeam bine termenul de "framantat"...
  • Dar vorba englezului "never say never".
    A crescut atat de mult, incat nu l-am mai putut scoate din cuptor :)).

    Cernem de 2 ori faina. Incalzim laptele, adaugam aromele si zaharul. Lasam pe foc pana zaharul se dizolva complet.

    Preparam maiaua : dizolvam drojdia in cateva linguri din laptele preparat deja (atentie, laptele trebuie sa fie caldut nu fierbinte) si presaram 2-3 linguri de faina peste.
  • Lasam sa creasca aprox 15 minute la cald, pana se crapa faina.

    Galbenusurile le freacam cu sare. In mijlocul fainii facem o gaura, in care turnam maiaua, restul de lapte caldut si galbenusurile. Framantam.

    O sa rezulte un aluat lipicios (cel putin asa a fost la mine).
  • Turnam cate putin ulei in palma si framantam in continuare, pana incorporam uleiul.

    Procedam asa pana nu mai avem ulei.

    Operatiunea asta mie mi-a luat 35 de minute si la sfarsit o sa aveti mainile rosii de numa'. Mda...
  • Punem aluatul intr-un castron mai mare, fiindca o sa creasca mult, acoperim si lasam la loc ferit de curent cam o ora si jumatate.

    Cand timpul a expirat, impartim aluatul in 2.

    Intindem 2 foi, le ungem cu o pelicula fina de ulei si punem umplutura (eu am facut cu rahat).
  • Rulam. Impletim cele 2 rulouri si le punem intr-o tava de cozonac tapetata cu hartie de copt.
    Mai lasam la dospit in tava 45 de minute.

    Ungem cu galbenus de ou amestecat cu 3 linguri de lapte si presaram zahar deasupra.

    Dam la cuptor, la 180 de grade, timp de 40-45 de minute.
  • Read more at http://www.petitchef.ro/



Comentarii (18):

06/01/2014

Esti haioasa rau !!!

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
02/01/2014

Foarte usor de facut si gustos!Eu am facut cu rahat si mi-a placut mult!

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
02/01/2014

Aceeasi reteta o folosesc si eu insa pun si doua linguri de smantana si unt moale de 80% grasime(ulei pun la sfarsit daca mai este necesara grasime)

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
02/01/2014

Reteta sta o fac sieu dar il umplu cu nuca macinata,cacao si albusurile ramase +zahar le amestec bineinteles

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
11/01/2014

Excellent de gustos

(0) (0) Abuz
06/01/2014

Ffffffffffffff bun si bine facut felicitari

(0) (0) Abuz
02/01/2014

Excelent

(0) (0) Abuz
elena.bica, 02/01/2014

Delicios

(0) (0) Abuz
02/01/2014

Delicios!

(0) (0) Abuz
02/01/2014

Excelent cozonacul!! traditional !!

(0) (0) Abuz

Sort:    Filtrează:

Punctează această reţetă:

Rețete inrudite

Rețetă Tarta cu vanilie si caramel
Tarta cu vanilie si caramel
10 porții
3h40m
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Prajitura inteligenta cu vanilie si lamaie
Prajitura inteligenta cu vanilie si lamaie
8 porții
1h20m
Ușor
4.7 / 5
Rețetă Clatite marmorate
Clatite marmorate
8 porții
1h32m
Foarte ușor
3.8 / 5
Rețetă Cozonac cu nuca si stafide (2)
Cozonac cu nuca si stafide (2)
6 porții
45 min
Foarte ușor
4.5 / 5
Rețetă Cozonac cu nuca si cacao
Cozonac cu nuca si cacao
8 porții
1h35m
Foarte ușor
3.8 / 5
Rețetă Cozonac cu nuca si cacao
Cozonac cu nuca si cacao
4 porții
40 min
Foarte ușor
4.4 / 5

Rețete

Articole conexe

Nuca tigru – o pseudo nuca cu proprietati realeNuca tigru – o pseudo nuca cu proprietati realeDeserturi cu nuca de cocosDeserturi cu nuca de cocosUleiul din nuca de cocos - un aliment complexUleiul din nuca de cocos - un aliment complex

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic: