Petitchef

Prajitura Brownies romaneasca, cu bezea

Este o prajitura clasica romaneasca, economica

Desert
8 porții
30 min
1 oră
Ușor

Ingrediente

8

BLATUL:

Preparare

  • Etapa 1 - Prajitura Brownies romaneasca, cu bezea
    BLATUL:

    Preincalziti cuptorul la 180 grd.
    Se freaca 125 g unt cu 250 g zahar, apoi se adauga 4 galbenusuri de ou.
    Adaugam 3 lingurite cacao.
    Se toarna treptat 250 ml lapte si se incorporeaza praful de copt. Se omogenizeaza.
    Se ingroasa cu 250 g faina pana compozitia capata consistenta aluatului de chec.
    Se unge cu unt sau ulei o tava de 27x30 si se tapeteaza cu faina. Eu am aplicat metoda mai moderna sa o acopar cu hartie de copt.
    Se coace la cca 180 grd timp de cca 20 de minute. Faceti testul cu scobitoarea. Mai lasati daca cuptorul vostru e mai lenes (la fiecare dintre noi cuptorul coace usor diferit).
  • Etapa 2 - Prajitura Brownies romaneasca, cu bezea
    BEZEAUA
    Bateti 4 albusuri spuma tare (fara zahar), initial la rece, intr-o craticioara (care se va aseaza intr-o alta mai mare la bain marie cand apa din cratita mare va fiebe). Dupa 2-3 minute de batut doar albusurile, adaugam treptat zaharul continuand sa mixam pana capata consistenta, pana mai creste si incepe sa se lege.

    Craticioara se transfera la bain marie, adica se pune sprijinita pe o alta cratita ceva mai mare care contine apa fierbinte si care fierbe pe aragaz la foc minim. Atentie, cratita de deasupra, cea cu bezeaua, trebuie sa aiba stabilitate, intre cele doua sa nu fie mare difernta de diametru (am aratat in fotografie). Aceasta craticioara cu amestecul de albusuri si zahar nu trebuie sa stea cu fundul in apa fierbinte ci la abur. Continuam sa mixam sau sa batem cu telul (caci se poate face si de mana) la abur pana cand spuma este tare si atunci cand rastorni usor recipientul, nu cade si isi pastreaza forma. Se ia de pe foc.

    Eu recomand sa se bata pe foc mai putin de 10 minute pentru ca va capata o textura de albus fiert, nu de bezea. Eu am batut-o pe abur 7 minute si a fost la limita. Urmariti constant textura.
    Se toarna bezeaua peste blatul abia scos din cuptor.
    Lasam sa se raceasca inainte de a-i pune glazura.
  • Etapa 3 - Prajitura Brownies romaneasca, cu bezea
    GLAZURA

    Se freaca 125 g unt cu 200 g zahar.
    Se adauga 3 linguri cacao si 3-4 linguri lapte si se pune la foc pana se face o crema vascoasa dar fluida ca sa poata fi intinsa.
    Si la aceasta este un punct critic in care se poate intari prea rau ca sa mai poata fi aplicata.
    Eu am oprit-o un pas cam devreme de frica sa nu se intareasca si a mai curs un pic.
    Se pune peste bezeaua care s-a racit.
  • Se lasa prajitura la racit (la temperatura camerei mai intai si apoi neaparat la frigider) ca sa o putem taia cu un cutit inmuiat in apa.

    Cand faceti cantitatea pe jumatate, glazura sa fie trei sferturi din cantitatea ingredientelor. Doar pe jumatate s-ar putea sa fie cam putina.
  • Sa va fie de folos! :)


Întrebări:

Buna! Sunt un pic nelamurita...cand pun zaharul pentru bezea...in reteta nu e specificat...il pun cand bat albusurile direct? Va multumesc!

Răspuns:

Am raspuns pe larg din e-mail, Viorica. Multumesc pentru intrebare. Am editat si completat. Didi




Comentarii (37):

26/02/2015

Aceasta reteta se mai numeste si dinti de negru si eu o am de vreo 30 de ani de la o matusa din Timisoara. Este preferata tuturor celor care au gustat=o si are cateva secrete pentru a fi reusita

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
23/02/2015

O stiu de multi ani.eu in loc de cacao folosescpudra de roscove

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
23/02/2015

Super!!!!!!!!!!

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
22/02/2015

De peste 30 de ani prepar aceasta prajitura , este o " preferata " a familiei mele si este exceptionala. In ultimii ani , pentru glazura , am folosit ciocolata de inalta calitate topita cu frisca lichida. Bravo !! pentru reteta de la mama.

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
cornelia_c2014, 22/02/2015

Multumesc!

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
28/12/2013

E super

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
07/10/2013

E buna prajitura, am facut-o si eu

am gătit această rețetă (1) (0) Abuz
06/10/2013

Comentariul tău:bunnnna

am gătit această rețetă (1) (0) Abuz
nicoleta, 06/10/2013

Comentariul tău:prajitura eu o stiu sub numele de:negru in camasa alba

am gătit această rețetă (1) (0) Abuz
FoodDesign
Răspuns FoodDesign:

Nicoleta, :) haioasa si varianta asta. Mai e o varianta "dintii negresei" dar negresa e mai bogata ca are si nuci in blat ;). Multumesc pt. vot asa cum o fi el mai schiop :D

06/10/2013

ComCOOOLLLLLLLLLLLLLLL

am gătit această rețetă (1) (0) Abuz
FoodDesign
Răspuns FoodDesign:

E he-heeee !!!... ce comentariu haios :)))))))))


Sort:     Filtrează:
  • pagina 1 / 4

Punctează această reţetă:
Generează alt cod de securitate  = 

Rețete inrudite

Rețetă Prajitura cu ciocolata, fara oua, lactoza, la microunde
Prajitura cu ciocolata, fara oua, lactoza, la microunde
6 porții
27 min
Foarte ușor
4 / 5
Rețetă Prajitura cu avocado si ciocolata - fara lactoza
Prajitura cu avocado si ciocolata - fara lactoza
6 porții
40 min
Foarte ușor
4.9 / 5
Rețetă Prăjitură cu ciocolata și dovleac
Prăjitură cu ciocolata și dovleac
8 porții
35 min
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Prajitura bundt cu morcovi
Prajitura bundt cu morcovi
8 porții
1 oră
Foarte ușor
4.5 / 5
Rețetă Prajitura-fursec
Prajitura-fursec
8 porții
40 min
Foarte ușor
4.8 / 5
Rețetă Prajitura cu iaurt la microunde
Prajitura cu iaurt la microunde
6 porții
20 min
Foarte ușor
3.3 / 5

Rețete

Articole conexe

Ciupercile și bucătăria românească Ciupercile și bucătăria românească Pufoasele gogosi-desert apreciat in bucataria romaneasca Pufoasele gogosi-desert apreciat in bucataria romaneasca Zacusca - specialitate românească ce păstrează savoarea legumelor de toamnă Zacusca - specialitate românească ce păstrează savoarea legumelor de toamnă

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispoziție posibilitatea planificării meniului pe zile, pe săptămână, în avans pentru sărbători.

De asemenea aveți posibilitatea de aici să printați meniul săptămânal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic
Pentru a primi deliciosul newsletter Petitchef, vă rugăm să introduceţi adresa dvs. de e-mail.
Întrebarea zilei
Ce tip de plăcintă dulce preferați ?
Votează