Petitchef

Prajitura mozaic

Desert
6 porții
20 min
35 min
Foarte ușor

Ingrediente

Numarul de porții: 6

Aluatul:

500 g faina,

200 g unt,

50 g -zahar,

200 ml smintim,

4 galbenusuri,

un praf de copt,

un virf de lingurita sare fina,

coaja de lamiie.


Pentru stropit foaia:

200 ml lapte rece,

50 g zahar.


C r e m a :

150 g unt,

100 g zahar,

50 g nuci macinate,

50 g unci taiate cu cutitul,

50 ml rom,

50 g cacao,

200 g marmelada acrisoara,

gem de portocale.


Glazura :

4 albusuri,

200 g zahar tos,

15 g rom sau zeama de lamiie,

50 g ciocolata sau nuci tocate.

Preparare

  • Intr-un castron, se freaca untul cu zaharul pina cind se moaie, se adauga galbenusurile, smintina, sarea, coaja de lamiie si, la urma, faina amestecata cu praful de copt. Aluatul se framinta pina se incorporeaza faina, apoi din el sc modeleaza pe masa un sul mai gros care se imparte in trei parti.
  • Fiecare bucata se intinde in foaie dreptunghiulara cu grosimea de 6-7 mm si se asaza pe dosul unei tavi de cea 26/40 cm presarata cu faina ; foaia se intinde, in continuare, in grosime de 3-4 mm, ca sa acopere toata tava si, apoi, se coace, cea 20 minute, la foc mijlociu, in cuptorul incalzit dinainte.
  • Dupa 15 minute, tava se intoarce, daca cuptorul nu coace uniform si focul se reduce putin, ca prajitura sa nu se rumeneasca prea mult. Cind se scoate tava din cuptor, se trece cu cutitul pe sub foaie si se lasa sa alunece pe o suprafata dreapta (dosul unei tavi). Astfel se procedeaza cu toate foile care, pe masura ce se coc, se asaza unele peste altele.
  • Pentru crema, se alege foaia cea mai putin reusita, se farimiteaza si se stropeste cu laptele rece in care s-a dizolvat zaharul. Untul se freaca cu zaharul, ca sa se moaie, se adauga marmelada, gemul de portocale, romul, nucile macinate si in felii si cacaua cernuta; se amesteca bine, ca sa se omogenizeze, apoi se pune foaia zdrobita care a absorbit tot laptele si se amesteca cu lingura, usor, prin rasturnare . Orema se pune pe una din foile ramase, se niveleaza bine cu cutitul si se preseaza, ca sa nu ramina goluri. Cealalta foaie se asaza deasupra si se preseaza cu dosul unei tavi, peste care s-a pus o mica greutate.
  • Albusurile se bat spuma, se adauga zaharul tos si romul sau zeama de lamiie, dupa care se bat in continuare, pe un vas cu apa clocotita, 8 ?10 minute, ca spuma sa se intareasca si sa se in fierbinte bine. Se insista permanent pe fundul lighenasultti, ca sa nu se coaguleze albusul. Cind se ia de pe aburi, se pune un zahar vanilat, daca nu s-a pus rom, se bate putin, ca sa se amestece, apoi se desarta peste prajitura si se niveleaza cu dosul furculitei cu care se traseaza dire din colturile opuse ale tavii. Peste spuma se rade putina ciocolata, prin razatoarea cu gauri mici, sau se pun nuci tocate.
  • Foaia de deasupra se poate unge numai cu glazura alba, preparata din-tr-un albus, 100 g zahar pudra si o lingura cu zeama de lamiie . Se lasa sa se usuce in camara, pina a doua zi, apoi, prajitura se taie in bucati de 3/5 cm.
R Retete de prajituri si torturi





Punctează această reţetă:

Rețete inrudite

Rețetă Prajitura rasturnata cu ananas
Prajitura rasturnata cu ananas
10 porții
1h5m
Foarte ușor
4.6 / 5
Rețetă Prajitura inteligenta cu vanilie si lamaie
Prajitura inteligenta cu vanilie si lamaie
8 porții
1h20m
Ușor
4.7 / 5
Rețetă Ciocolata de casa_petitchef
Ciocolata de casa_petitchef
20 porții
35 min
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Prajitura cu biscuiti si gem
Prajitura cu biscuiti si gem
8 porții
1h10m
Foarte ușor
4.7 / 5
Rețetă Prajitura 2 in 1 (crema de nuci cu ciocolata)
Prajitura 2 in 1 (crema de nuci cu ciocolata)
2 porții
1h15m
Foarte ușor
4.5 / 5
Rețetă Prajitura fetita japoneza
Prajitura "fetita japoneza"
4 porții
45 min
Foarte ușor
3.8 / 5

Rețete

Articole conexe

Turta dulce, prajitura Craciunului!Turta dulce, prajitura Craciunului!Panettone - o prajitura traditionala de Craciun, inventata dintr-o gresealaPanettone - o prajitura traditionala de Craciun, inventata dintr-o gresealaNegresa – cea mai iubita prajitura de casaNegresa – cea mai iubita prajitura de casa„Buturuga” prajitura traditionala de Craciun in Franta„Buturuga” prajitura traditionala de Craciun in Franta

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic: