Se incinge uleiul într-o tigaie mare neaderent?, prevazut? cu un capac ermetic. Se adauga ceapa, telina, ardeiul iute si usturoiul si se g?tesc la foc mediu, amestecand ocazional, timp de 5 minute, sau pana cand vegetalele se fac moi, dar nu se rumenesc.
Se adauga rosiile, cu suc cu tot, fondul, semintele de fenicul, buc telele de ansoa, coaja si sucul de portocala; se asezoneaza cu sare si piper. Se da în clocot, amestecand, apoi se micsoreaza flacara si se acopera pe jumtate tigaia.
Se fierbe încet, timp de 12 minute.Intre timp, se sfarama firisoarele de sofran. Se pune pe foc oala cu apa clocotita. Se adaug? orezul si sofranul, se sareaz? si se fierbe 10-12 minute, sau conform instructiunilor de pe ambalaj, pana se face fraged.Se da sosul de rosii din nou în clocot. Se adauga crevetii, se acoper? ermetic tigaia si se gatesc, la foc mic, timp de 3-4 minute, sau pan? ce sunt facuti.
Nu se gatesc mai mult, caci se intaresc. Se adauga busuiocul tocat si se amesteca.Se scurge orezul ?i se împarte între 4 boluri. Se pun deasupra creve?ii cu sosul de rosii. Se orneaza cu frunze de patrunjel sau busuioc si se servesc imediat.