Notifications: Căutare avansată

Pui iute-dulce cu ciuperci shiitake si orez salbatic

De Icre Negre
(4.00/5 - 5 voturi)




Trebuie s? recunosc, c? zilele astea am fost foarte lene?. Tot ce-am preparat, nici m?car nu am f?cut noti?ele necesare pentru a avea o re?et? bine pus? la punct pentru postare pe blog. Probabil am simdromul numit ... "dup? S?rb?torile de Iarn?", când toat? lumea doarme-n front!
A?a c?, ?tiind c? mai am ceva c?rni?? de pui în frigider (aten?ie, am f?cut o alt? re?et? inainte, dar înc? nu am postat-o, cu pulpe de pui marinate prin "catifelare"), a trebuit s? o consum urgent, c? altfel se strica.
?i ce puteam s? fac mai bine ... am "gug?lit pe net" pentru ceva interesant de facut (?i repede).
A?a am dat peste o re?et? de-a lui Radu Popovici, care m-a inspirat (?i nu mai zic c? aveam toate ingredientele la dispozi?ie).
?i m-am pus pe treab?.
Este un preparat coreean, u?or de f?cut ?i nici prea greu dac? ai tot ce-?i trebuie.


Ingrediente pentru 2 persoane:
2 pulpe de pui, dezosate ?i f?r? pieli?? (circa 300g) t?iate cubule?e
4-5 ciuperci shiitake uscate de m?rime medie
100 g de pesmet
1 lingur? de vin de orez (sau 50 ml de vin alb sec!)
4 c??ei de usturoi pisat
½ ceap? alb? sau ro?ie tocat? m?runt
2 cm de ghimbir proasp?t, r?zuit
½ de limet? -sucul de la
1 linguri?? de past? de ardei iute
2 linguri de ulei de arahide
3 linguri de sos de soia dark
8 c??ei de usturoi zdrobi?i
1 lingura de miere (la mine desigur miere dietetic?)
½ ardei iute ro?u, t?iat fâ?iu?e pentru ornat
2 cepe verzi, t?iate în diagonal?, pentru ornat
2 por?ii de orez s?lbatic, garnitur?


Preparare:
Pentru început, marin?m carnea de pui.
Pulpele de pui, le sp?l?m în ap? rece, le stergem cu un prosop de hârtie de ap?, le cur???m de gr?sime ?i tendoane ?i le t?iem în buc??ele de 1-2 cm. Le punem întrun bol curat.




Întrun alt bol, turn?m vinul de orez, ½ din cantitatea de sos de soya dark, ghimbirul ras, sucul de la limet?, usturoiul pisat, ceapa tocat? m?runt. Amestec?m bine toate aceste ingrediente.




Turnam aceast? marinat? peste carnea de pui ?i l?s?m cel pu?in 30 de minute la marinat.




Dac? tot st?m pentru marinarea c?rnii, e bine s? ne ocup?m acum ?i de ciupercile shiitake uscate. Practic trebuie s? le rehidrat?m. A?a c?, intrun vas în care punem ap? fiart?, introducem ?i ciupercile ?i le l?s?m si pe ele 30 de minute pentru rehidratare. 
Aten?ie: apa în care s-au hidratat ciupercile s? nu o arunca?i! Aceasta ap?, în care ciupercile si-au l?sat aroma ?i culoarea ar?mie, se v-a folosi mai departe în re?et?. Iar dac? a?i folosit o cantitate mai mare de ap? pentru hidratarea acestor ciuperci, nu-i nici o problem?. A doua zi (sau chiar în aceea?i zi) s? o folosi?i la prepararea unei supe creme de ciuperci. Îi d? o savoare deosebit?! O s? vede?i!




Dup? ce s-au rehidratat, le t?iem picioru?ul pentru c? e cam "lemnos" ?i p?str?m doar "c?ciula", pe care o t?iem în fâ?ii sub?iri.




Timpul de marinare ?i de prelucrare a ciupercilor fiind trecut, ne reocup?m de carne. O scoatem din marinad? ?i o introducem în pesmetul preg?tit. Le amestec?m bine, ca toat? carnea s? fie acoperit? de pesmet.




A?a c?, dup? ce am trecut toat? carnea de pui marinat prin pesmet, încingem un woc cu ulei ?i prajim buc??ile de pui pan? se rumenesc frumos (circa 3-4 minute, în func?ie de m?rimea buc??ilor de carne).




Le scoatem din wok ?i le punem pe o farfurie cu un ?ervet de hârtie care s? absoarb? surplusul de ulei.




Cât timp carnea se odihne?te pe prosoapele de hârtie, preg?tim wokul pentru etapa final?.
Punem uleiul de arahide (sau de floarea soarelui), îl încingem ?i ad?ugam în el usturoiul ?i-l l?s?m circa 30 de secunde s? se frig? în ulei pentru a l?s? aroma, dup? care ad?ug?m pasta de ardei iute ?i mierea. Le amestec?m p?n? se contopesc aromele. 




Dup? ce s-au amestecat bine aceste ingrediente, ad?ug?m ?i restul de sos de soia dark ?i punem cam 8-10 linguri din sosul brun l?sat de ciuperci.




L?s?m pe foc mediu circa un minut, pân? începe sosul s? dea semne de îngro?are ?i caramelizare ?i introducem în wok ciupercile t?iate ?i carnea prajit?.






Se mai fierb înc? câteva minute, timp în care sosul se îngroa?? substan?ial. E timpul s? gust?m preparatul ?i s?-l asezon?m cu ce trebuie ca s? fie a?a cum dorim. Eu am mai pus un pic de past? de ardei, c?ci îmi place mai condimentat. 
Dar acum e momentul s? face?i ?i voi corec?iile pentru arome ?i gust!
Dup? ultima asezonare, se poate scoate de pe foc tigaia.


Preparatul e gata pentru servit. 
Orna?i-l cu fâ?i sub?iri de ardei iute ro?u sau verde ?i cu ceapa verde, t?iat? in diagonal? (adic? în stil asiatic). 
Sau cu ce dori?i voi s? fie ornat!
Eu l-am servit cu orez s?lbatic, dar pute?i s?-l servi?i ?i cu paste din orez (cum a specificat Radu) sau cu orice fel de garnitur? dori?i!










Pui iute-dulce cu ciuperci shiitake ... Done!


Trebuie doar s? mai spun:
GARANTAT DE MARCEL IORGA!


POFT? BUN?!














De Icre Negre



Punctează această reţetă:


Video sugerat



Rețete inrudite


Rețete

Articole conexe

Orezul, un aliment gustos și sănătosOrezul, un aliment gustos și sănătos„Un buchet de mirodenii, o frivola parfumata”, sarmaua cu varza acra!„Un buchet de mirodenii, o frivola parfumata”, sarmaua cu varza acra!Supa-enciclopedia culinara!Supa-enciclopedia culinara!

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic:
(c) Madeinwork | Mențiuni legale