Petitchef

Snitel vienez

Toat? lumea ?tie ce e ?ni?elul ? o felie de carne, dat? prin f?in?, ou b?tut ?i apoi prin pesmet ?i pr?jit? în ulei. Special în cazul ?ni?elului vienez este c? el se face doar din carne de vi?el. Denumirea de ??ni?el vienez? este protejat? prin lege ?i de aceea orice ?ni?el ce poart? aceast? denumire trebuie s? fie f?cut din carne de vi?el. Dac? este f?cut din alt? carne, se nume?te ?Schnitzel wiener Art?, adic? ?ni?el f?cut dup? metoda ?ni?elului vienez, sau ?ni?el din carne de porc sau de ce-o fi. În mod normal dac? ?i se serve?te într-un restaurant un ?ni?el ?vienez? din carne de porc, ai dreptul s? reclami (carnea de porc de mult mai ieftin? decât cea de vi?el).
Wiener Schnitzel a (23)
Originea ?ni?elului este neclar?; în timp ce unii sus?in c? ar fi austriac, al?ii spun c? ar fi fost inventat în Milano ?i adus în Austria de c?tre trupele poloneze ?i germane în timpul unui r?zboi acum vreo 300 de ani. Dar indiferent de origine, ?ni?elul este una din mânc?rile preferate în multe ??ri, în diferite variante: ?ni?el vienez, natur, cordon bleu.
Pr?jit în untur? sau unt pentru pr?jit ?ni?elul prime?te un gust deosebit. (Untul pentru pr?jit se ob?ine din unt, care se tope?te, se înl?tur? apa ?i lactoza ?i se ?alege? doar untul pur.) De obicei ?ni?elul se serve?te cu o salat? de cartofi ?i o felie de l?mâie, care se stoarce peste ?ni?el. Deosebit este ?i crusta de pesmet cu aspect de valuri, care se desprinde de carne. Am aflat secretul ?valurilor? acum câteva zile, din întâmplare, ?i m-am gândit s? v?d dac? într-adev?r a?a este.
Wiener Schnitzel a (26)
?ni?el vienez cu salat? de cartofi
Ingrediente (pentru 4 por?ii):
4 buc. felii de carne de vi?el (pulp?), cam 150-200 gr fiecare
2 ou?
f?in?
pesmet
1 kg cartofi pentru salat?
1 castravete (lung)
o jum?tate de ceap?, sau 2 cepe verzi
ulei
o?et
150 ml sup? de legume
sare
piper
1 l?mâie
ulei (sau untur?, sau unt de pr?jit)
Mod de preparare:
Se fierb cartofii în ap? cu sare, iar apoi se las? s? se r?ceasc?. Dup? ce se r?cesc se cur??? de coaj? ?i se taie felii de vreo 3-4 mm grosime. Se amestec? supa de legume cu 1-2 linguri o?et (sau zeam? de l?mâie) dup? gust ?i 3-4 linguri ulei ?i apoi se toarn? peste cartofi. Se amestec? cu grij? ?i se las? s? stea cel pu?in o jum?tate de or?.
Se preg?te?te carnea de ?ni?ele. Dac? feliile sunt groase se va practica ceea ce se nume?te ?t?ietura fluture?, adic? felia de carne se taie pe jum?tate în grosime dinspre partea lateral? spre interior, îns? nu pân? în cap?t, pentru ca atunci când se desfac feliile s? fie unite la mijloc.
Wiener schnitzel 1a
Se pune apoi bucata de carne între dou? folii de plastic ?i se bat cu o crati??.  Dac? se bate cu ciocanul de ?ni?ele, se va folosi partea plat?, ?i nu cea cu ?din?ii?, pentru a nu se rupe carnea. Carnea se va s?ra doar înainte de a se pr?ji, altfel sucul din carne se va scurge, iar carnea va r?mâne seac?.
Într-o farfurie se bat cele dou? ou? ?i se condimenteaz? cu pu?in? sare. Se preg?tesc înc? dou? farfurii late, pe una se pune f?in?, iar pe cealalt? pesmet.
Se pune o tigaie la încins, apoi se adaug? ulei, untur? sau unt pentru pr?jit, atât cât s? pluteasc? ?ni?elul în ulei.
Se ia o bucat? de carne, se condimenteaz? cu sare ?i piper, se trece prin f?in?, apoi prin oul b?tut ?i pe urm? prin pesmet. Pesmetul nu se preseaz? pe ?ni?el ? acesta este secretul valurilor. Dac? se preseaz? pesmetul, acesta va r?mâne lipit de carne ?i nu se vor forma valurile. ?ni?elul se pune în tigaie la pr?jit doar când uleiul e încins bine. Cu o lingur? se ia din ulei fierbinte din tigaie ?i se toarn? peste ?ni?el, ajutând astfel la formarea valurilor. În mod normal se agit? tigaia în a?a fel încât uleiul fierbinte s? acopere ?ni?elul ? eu îns? nu îndr?znesc ?i folosesc lingura.
Wiener Schnitzel a (12)
Se pr?je?te la foc potrivit pân? când crusta de pesmet devine aurie, iar apoi se întoarce pe cealalt? parte. Când e pr?jit se scoate pe o farfurie pe care în prealabil s-a pus un ?erve?el de buc?t?rie, ca s? se scurg? de ulei. În acest fel se pr?jesc toate buc??ile de ?ni?el.
Între timp se taia ceapa m?runt. Castravetele se cur??? de coaj? ?i se taie pe jum?tate în lungime. Se scoate miezul ?i apoi se taie în felii sub?iri. Se adaug? împreun? cu ceapa la salat? ?i se amestec? cu grij?. Se condimenteaz? salata cu sare ?i piper dup? gust.
Se împarte salata de cartofi pe patru farfurii, se adaug? câte un ?ni?el ?i câte un sfert de l?mâie (t?iat? pe lungime).
Wiener Schnitzel a (21)








Punctează această reţetă:
Generează alt cod de securitate = 

Rețete inrudite

Rețetă Snitel de porc ? tip vienez
Snitel de porc ? tip vienez
4 porții
40 min
Foarte ușor
4.6 / 5
Rețetă Snitel vienez
Snitel vienez
2 porții
40 min
Foarte ușor
1 / 5
Rețetă Snitel vienez
Snitel vienez
4 porții
45 min
Foarte ușor
4.2 / 5
Rețetă Snitel vienez cu salata de cartofi
Snitel vienez cu salata de cartofi
8 porții
50 min
Ușor
4.7 / 5

Rețete

Articole conexe

Ce stiti si ce nu stiti despre Snitel?Ce stiti si ce nu stiti despre Snitel?

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.