5 beneficii ale consumului de Litchi

Litchi este cultivat in China, dar si in nordul Thailandei, Laos, Cambodgia, Vietnam, Bangladesh, Pakistan, India si sudul Japoniei. Mai nou se cultiva si in State Unite in California sau Florida.

Litchi este un fruct rotund si usor alungit, avand diametrul de 2-5 cm. Fructul este acoperit de o coaja groasa, cu tepi, de culoare rosie sau roz, dar dincolo de acest invelis neprietenos, se ascunde un miez alb si dulce si un sambure otravitor (atentie sa nu-l mancati). Aroma variaza in functie de gradul de maturitate. Uscate, fructele seamana la gust cu stafidele.

100 de grame de fruct litchi contin aproximativ 66 de calorii, 1,3 g fibre, 44 g lipide, 15,23 g zahar, 16,53 g carbohidrati. Fructul mai contine vitamina C, fosfor, potasiu, magneziu si calciu. Litchi contine vitamina C in proporţie de 39,2 mg /100 g – la fel de multa ca si portocalele.

Cand cumparati litchi, e bine sa urmariti ca acestea sa aiba coaja uniforma, sa nu aiba crapaturi sau zone moi. Daca sunt pastrate la temperatura camerei, fructele rezista maximum 2-3 zile, de aceea este indicat sa fie pastrate in frigider.

Litchi se foloseste in salate de fructe, inghetate, salate cu branza si maioneza, dar si la garnituri pentru fripturi. Noi va recomandam sa le savurati ca atare sau sa faceti o o tarta cu litchi si alte fructe exotice.

Iata 5 beneficii ale fructului litchi pentru organism:

  • contribuie la cresterea nivelului de energie al organismului;
  • contine si riboflavina (vit. B2), care joaca un rol crucial in metabolism si mentinerii sanatatii pielii, a unghiilor si a parului;
  • datorita continutului de potasiu, creste nivelul fluidelor organismului, necesare pentru o sanatate buna, vizand mai ales controlul ritmului cardiac si al tensiunii arteriale;
  • contine acizi grasi nesaturati care ajuta la absorbtia beta-carotenului precum si multe alte vitamine solubile in grasimi;
  • reprezinta o sursa adecvata de carbohidrati si fibre, elemente esentiale pentru organism.

Atentionare: Consumul excesiv poate duce la febra si sangerari nazale, iar cel mai important este sa aveti grija sa nu consumati samburele de litchi.