Capsunile, darul regal al naturii!

Sezonul capsunilor se apropie cu pasi repezi, iar mirosul imbietor al acestora este mai mult decat ispitor, este un indemn de a le cumpara. Noi va sfatuim sa cumparati fructe si legume de sezon si nu crescute fortat in sere, numai astfel va veti bucura de beneficiile lor.

Adaugati la dieta dvs. capsuni proaspete, fie ele in salate, sosuri sau consumati-le ca atare, intrucat ele reprezinta o cale minunata de a asigura organismului nutrientii necesari unei bune functionari.

Atunci cand le cumparati:

  • Alegeti fructe viu colorate, ferme, stralucitoare, carnoase, care mai au atasate codita si frunzulitele cu un aspect verde proaspat;
  • Evitati fructele moi, colorate partial;
  • Mirositi-le! Trebuie sa va indemne sa le cumparati!

Dupa cumparare este de preferat sa le consumati imediat sau in maxim 3 zile. Nu le spalati daca nu le veti intrebuinta. Pastrati-le la frigider intr-un recipient rezistent la umiditate si nu le indepartati coditele.

Spalati-le repetat in apa rece, apoi lasati-le la scurs pe un prosop curat de bucatarie sau pe prosoape de hartie.

Lata cateva motive pentru care ar trebui sa consumam caspuni:

  • sunt o sursa excelenta de vitamina C si doar 100g asigura necesarul zilnic de vitamina C;
  • semintele din capsuni sunt o sursa buna de fibre dietetice;
  • sunt o sursa buna de acid folic;
  • dulceata lor vine de la zaharuri naturale: fructoza si glucoza.
  • 100g are 90kJ;
  • o ceasca de capsuni sau 8 bucati contin 50 de calorii si 4 grame de fibre, nu contin colesterol;
  • incetinesc declinul functiei cognitive a creierului;
  • ajuta la prevenirea cancerului;
  • ajuta la scaderea tensiunii arteriale;

De asemenea, continutul ridicat de vitamina C din acest fruct poate netezi si lumina pielea. Pentru a obtine beneficiile acestui fruct pentru piele, capsunile pot fi consumate in mod regulat si/sau utilizate ca scrub. Scrubul din capsuni este bun pentru a elimina celulele moarte ale pielii.

Vitamina C ajuta la mentinerea sanatatii dintilor si gingiilor, si accelereaza vindecarea ranilor. Acidul malic din acest fruct are rolul de a eroda si indeparta petele de pe suprafata dintelui, astfel incat face dintii mai albi si mai curati.

In mod normal capsunile sunt consumate crude, dar pot fi adaugate la salate de fructe, servite alaturi de branzeturi si platouri de fructe. Se pot face: tarte, prajituri, sosuri, dulceata, gem, inghetata sau pot fi servite peste cereale la micul dejun.Ele pot fi o gustare intre mese.

Capsunile sunt un regal pentru simturi! Nu contin grasimi saturate, colesterol, sunt dulci intr-un mod natural si nu au calorii multe.

Atentie! Capsunile pot provoca reactii alergice grave la anumite persoane. Unele dintre cele mai comune simptome de alergie la capsuni includ umflarea si inrosirea in jurul gurii, a buzelor si a limbii, eczeme, urticarie, eruptii cutanate, dureri de cap, nas infundat, mancarimi ale ochilor. Asadar, persoanele care suspecteaza ca au alergie la aceste fructe trebuie sa le evite.