Castravetii detoxifica si revitalizeaza organismul!

Castravetii sunt cunoscuti sub numele stiintific de Sativus Cucumis si fac parte din aceeasi familie botanica ca pepenii si dovleceii. Productia comerciala de castraveti se imparte in doua tipuri: pentru consum si pentru conserve (muraturi). Castravetii de consum sunt de obicei mai mari si au pielea groasa, in timp ce castravetii pentru conserve, sunt mai mici si au coaja mai subtire.

Indiferent ca sunt lungi, verzi, de gradina sau de sera, castravetii se intalnesc intr-o varietate de culori, dimensiuni, forme si texturi. Veti intalni albi, galbeni, chiar si castraveti de culoare portocalie, care au o forma scurta, usor ovala sau chiar rotunda. Pielea lor poate fi neteda si subtire sau groasa si dura.

Ca un membru al familiei Cucurbitaceae, castravetii sunt o sursa valoroasa de substante nutritive antioxidante conventionale, inclusiv vitamina C, beta-caroten, mangan, inclusiv carbohidrati, zahar, fibre solubile si insolubile, sodiu, vitamine, minerale, acizi grasi, aminoacizi. In plus, castravetii contin numerosi flavonoizi antioxidanti, inclusiv quercetina, apigenina, luteolina si kaempferol. Castravetii contin 95% apa, si consumandu-i regulat pastrati corpul hidratat in timp ce ajutati organismul sa elimine toxinele.

Castravetii sunt adesea stropiti cu pesticide, deci este important sa cumparati soiuri organice sau chiar mai bine, sa ii cultivati in gradinile proprii. Daca nu aveti aceste posibilitati, cumparati de la persoane de incredere, care nu utilizeaza la cultivarea lor chimicale.

Atunci cand ii cumparati, alegeti castraveti care sa fie fermi, cu marginile rotunjite iar culoarea lor sa fie un verde inchis dar luminos. Evitati castravetii care sunt palizi sau cu pielea ridata si moale. Dupa cumparare, se pastreaza in frigider, unde vor rezista timp de mai multe zile. Castravetii nu trebuie lasati la temperatura camerei prea mult timp, pentru ca se vor ofili si inmuia.

Cateva idei de servire rapida:

  • Utilizati felii de castraveti pentru o salata fresh de vara;
  • Amescati castraveti taiati cuburi cu mazare dulce si frunze de menta si stropiti-i cu sos de vin de orez;
  • Sunt ideali pentru a realiza o supa racoritoare, gazpacho rece, care dureaza cinci minute pentru a o prepara;
  • Adaugati castraveti taiati cuburi in salate de ton sau retete de salata de pui.