Cateva cuvinte despre … Ghimbir

Ghimbirul este o planta, dar este de multe ori cunoscut ca un condiment, cu o aroma distincta, puternica. Partea care este folosita ca mirodenie, este rizomul sau radacina de ghimbir.

Ghimbirul a fost utilizat pe scara larga de catre vechii romani si a fost considerat un condiment foarte scump. O jumatate de kilogram de ghimbir echivala cu pretul unei oi intregi. Dupa caderea Imperiului Roman, ghimbirul s-a pierdut ca si utilizare, dar a devenit popular din nou, atunci cand a fost redescoperit in Europa.

Fiind catalogat drept un condiment picant, apropiat de piper, ghimbirul a cucerit insa mai intai bucataria europeana.

Ghimbirul este recunoscut pentru nota sa usor muscatoare si fierbinte, pentru aroma sa bogata, dulce, calda si lemnoasa.

Ghimbirul proaspat este excelent pentru aromarea preparatelor in tigaie, in combinatie cu usturoi, ardei iute sau ceapa verde. De asemenea, imbunatateste gustul carnii, orezului, pastelor, pestelui sau fructelor de mare.

In functie de cum e gatit, ghimbirul isi poate pierde in mare masura aroma si poate deveni mai iute, dar, daca este prajit pierde din iutime, isi schimba gustul si merge foarte bine alaturi de usturoi si ceapa.

Ghimbirul este folosit la cele mai felurite feluri de mancare, supe, sosuri, preparate din carne si legume, dar si la deserturi si bauturi. Thailandezii il adauga la prepararea pastei de curry, dat prin razatoare, indonezienii freaca deseori carnea cu o pasta de ghimbir si ardei iute inainte de a o pregati, indienii folosesc ghimbirul prajit in sosuri, iar chinezii il folosesc atat fiert, cat si prajit.

Ceaiul de ghimbir este foarte bun pentru sanatatea noastra si este simplu de preparat. Se pune apa la fiert, se adauga ghimbirul taiat feliute mici si se asteapta sa dea in clocot, dupa care se strecoara. Pentru gust se poate adauga apoi un plic de ceai negru, zahar brun sau miere si, eventual, o felie de lamaie sau suc de lamaie.

Nu numai ceaiul de ghimbir este o sursa de sanatate. Berea de ghimbir s-a impus si ea ca un adevarat afrodisiac, ca o excelenta bautura energizanta.