Cateva cuvinte despre …Tilsit

Creata accidental in secolul al XIX - lea de catre colonistii prusaci-elvetieni din Valea Emmental veniti sa se stabileasca in Tilsit (teritoriile Prusiei Occidentale, actualmente in Rusia), se considera ca are origine elvetiana.

Pentru ca nu aveau disponibile toate ingredientele necesare, colonistii elvetiei au maturat branza cu alte tipuri de mucegaiuri si bacterii specifice climatului umed al zonei, ceea ce a condus la crearea unei branze cu aroma intensa.

Se produce in Elvetia din 1893 sub numele de Tilsiter. Produsul are gauri mici neuniforme, cu un continut de grasime intre 30-50% si o culoare ce poate varia de la ivoriu la galben deschis. Se fabrica numai din lapte de vaca si se caracterizeaza printr-un miros si gust mai puternic.

Ceea ce confera branzei aroma si mirosul specific este rezultatul procesului de maturare interioare si exterioare, asigurata de o cultura speciala. Procesul mediu de maturare dureaza cam 4-5 saptamani, insa pentru obtinerea consistentei si aromei specifice, branza trebuie maturata 180 de zile.

In Elvetia se produce sub 3 variante:

  • cu eticheta verde: branza este obtinuta din lapte pasteurizat, cu gust de intensitate medie;
  • cu eticheta rosie: branza se obtine din lapte proaspat, cu gust de intensitate puternica;
  • cu eticheta galbena Rahm-Tilsiter - are smantana adaugata in lapte.

Branza Tilsit se foloseste ca branza de masa si se poate asocia cu painea de secara si berea negra. Se poate folosi feliata in sandvisuri, in salate, pe burgeri, ca ingredient in sosurile de branza, dar si pentru fripturi.