Ce putem pregati cu afine?

Afinele incep sa fie disponibile incepand cu sfarsitul lunii iunie si pana in august, sa zicem un septembrie mai bland.

Daca doriti sa va bucurati de textura, gustul si proprietatile lor, este timpul sa va ganditi cand sa le recoltati sau sa va faceti provizii.

Afinele ca si cele mai multe fructe de padure, trebuie culese la maturitate maxima si congelate. Fructele de afin trebuie valorificate la scurt timp dupa recoltare. In conditii normale, afinele pot fi depozitate 4-6 zile, iar in frigider, la temperatura si umiditate controlata pot rezista pana la 90 de zile.

Pentru a evalua gradul de coacere priviti cu atentie culoarea fructului, care trebuie sa fie un albastru intunecat. Va puteti da seama daca afinele sunt coapte doar daca au o culoare albastru inchis si au gust dulce, cu o oarecare aciditate. Semintele lor sunt semnificativ mai mici decat ale altor fructe de padure, cum ar fi capsunile, zmeura si murele.

Afinele au fost de multe ori recunoscute ca fructele cu cea mai mare activitate antioxidanta - de doua ori mai mult ca spanacul, de trei ori mai mult decat portocalele, struguri rosii si ciresele si de patru ori mai mult decat grapefruitul, strugurii albi, bananele si merele.

Afinele sunt foarte gustoase consumate atat proaspete, cat si uscate, inghetate, incorporate in diverse prajituri sau amestecate cu iaurt. Sunt foarte nutritive si au antioxidanti din plin. Aruncati-le intr-un parfait din iaurt, la vafe din cereale integrale acoperite cu banane, scortisoara si unt de nuci sau incercati-le intr-un smoothie.

Haideti sa vedem ce putem pregati cu ele!