Copiii - cei mai exigenti clienti

Copiii trebuie sa invete abecedarul culinar din familie si nu de la fast food ori de la restaurant. Mancarea gatita in casa are avantajul prepararii in functie de gusturile si preferintele culinare, sarat, acru, iute, picant.

Mancarea trebuie gustata cu toti receptorii olfactivi si gustativi. Simtul gustului este cel mai rudimentar din cele cinci simturi. Mecanismul gustului este declansat de continutul chimic al substantelor din mancare si bautura, care masticate si ingerate sunt convertite in impulsuri nervoase ce sunt transmise la creier, unde sunt interpretate.

Mancarea stimuleaza simturile. O mancam cu ochii, o mirosim, ii simtim temperatura, textura, gustul.

Lasati copiii sa exploreze mancarea, sa guste ce le place si ce nu, asftel isi vor construi singuri preferintele. Cercetatorii au observat bucuria copiilor de a manca cu mana o bucata de branza, fructe, legume sau paine. Prin urmare pentru a-i da posibilitatea sa aleaga si sa guste, trebuie sa ii pui pe farfurie mai multe alimente. Evitati sa fortati copilul sa manance, dar pe de alta parte incurajati-l sa guste, dar nu va suparati daca refuza. Corpul uman e dotat cu senzori interni care regleaza cantitatea de mancare de care avem nevoie. Apetitul unui copil variaza in functie de nevoile lui de crestere, deci are perioade cand mananca mai mult si perioade cand mananca mai putin.

Iata mai jos cateva retete pentru copii.