Crema catalana - verisoara cremei de zahar ars

Originea acestei creme este disputata atat de catalani, dar si de francezi si englezi, deopotriva, care pretind ca acest dulce isi are originea in tarile lor.

Istoria spune ca a fost inventata din greseala la Cambridge in secolul al XVII-lea cand maicutele au vrut sa pregateasca o budinca unui episcope care venea in vizita. Dar pentru ca budinca a iesit prea lichida si neavand timp sa o refaca, maicutele au hotarat sa ii adauge zahar caramelizat deasupra. Cand episcopul a gustat din ea, zaharul era inca fierbinte, asa ca acesta a exclamat “Crema!”, care in catalana inseamna crema, dar si “arde!”.

Dincolo de aspectul asemanator, exista anumite diferente intre crème brûlée, crema catalana si crema de zahar ars:

  • Crème brûlée se face de obicei din smantana lichida, are aroma de vanilie si se coace la cuptor, apoi se acopera cu un strat de zahar caramelizat;
  • Crema catalana se face din oua, lapte si amidon, se aromatizeaza cu scortisoara si coji de citrice si se fierbe pe aragaz. Beneficiaza si ea de un strat de zahar caramelizat deasupra;
  • Crema de zahar ars se face din: lapte si oua turnate peste zaharul ars la inceputul retetei. Se fierbe la cuptor intr-o baie de apa.

In trecut era numita crema cremada (crema arsa) sau crema de Sant Josep, deoarece constituia desertul traditional pe mesele din ziua de Sf. Iosif (19 martie).