Cum sa alegem un storcator de fructe si legume?

Alegerea unui storcator pare simpla, dar de fapt este complicata. Storcatorul trebuie ales in functie de ceea ce vrei sa faci/sa obtii cu el. Inainte de a cumpara un storcator, evaluati necesitatile dvs.

Pe piata exista o multitudine de storcatoare, unele sunt mai potrivite decat altele pentru a obtine sucuri din fructe/legume/verdeturi. Totusi, de retinut, ca nu exista storcatorul perfect, care sa stoarca orice leguma, fruct sau verdeata cu aceeasi eficienta si calitate.

De ce? Pentru ca soiurile de fructe si legume au proprietati diferite. Fructele au celule cu pereti mai moi si necesita un procedeu de extractie a sucului mai bland. Unele fructe (mere, pere, pepenele) se pot stoarce cu tot cu coaja, altele, nu. Citricele (portocale, mandarine, grapefruit) care au o coaja amaruie, daca vor fi stoarse cu tot cu coaja, se va obtine un suc prea amar pentru a fi baut.

Pe de alta parte, legumele au fibre si celule cu pereti mai duri care necesita o stoarcere mai agresiva, comparativ cu cea a fructelor.

Sunt 2 tipuri de baza de storcatoare: cele cu viteza redusa de stoarcere (prin presare) si cele centrifugale. Ambele produc suc in mod diferit, insa diferenta este la gust si posibilitatile de pastrare.

Dupa ce va cunoasteti preferintele – ce anume, cat de des si ce cantitate veti dori sa storceti, sunteti gata sa alegeti tipul potrivit de storcator.

  • Centrifugale – Aceste storcatoare se caracaterizeaza prin viteza. Pot foarte rapid sa produca suc din legume si fructe, cantitatea obtinuta este suficienta, dar sucul trebuie baut imediat dupa preparare. Unele ingrediente sunt dificil de stors.
  • Cu un singur ax melcat - Sunt storcatoare universale, mai lente decat cele centrifugale, care cu usurinta proceseaza o gama larga de ingrediente. Se caracterizeaza prin silentiozitate. Intretinerea este foarte usoara iar sucul obtinut este excelent.
  • Cu doua axe melcate - Sunt cele mai potrivite pentru stoarcerea verdeturilor si radacinoaselor dure, precum si a ingredientelor obisnuite, mere, citrice, struguri. Desi sunt mai pretentioase intrucat intretinerea lor dureaza mai mult, randamentul si finetea sucului sunt uimitoare.
  • Mecanice – sau vechea masina de tocat, care prin schimbarea sitelor si a cutitelor poate fi o alegere excelenta pentru stoarcere ocazionala. Daca nu va deranjeaza productivitatea scazuta, obtineti aceeasi calitate de suc ca si la storcatoarele presare. Fiti pregatiti pentru cateva exercitii, stoarcerea necesita ceva forta.

Nu uitati:

  • Nu exista un storcator universal!
  • Fiecare tip de fructe sau legume este diferit (dur/moale/suculent) si potrivit pentru un anume tip de storcator.
  • Alegeti storcatorul in functie de primele cerinte.
  • Nu confundati storcatorul cu blenderul.