Despre pepeni

Pepenii au fost cultivati si utilizati din vremuri stravechi. Pepeni de forme mici au fost cultivati de catre egipteni, greci si romanii, si au fost folositi la gatit. Cu toate acestea, este posibil ca pepenii cultivati si consumati in aceasta perioada sa nu fie fost la fel de dulci ca pepenii cultivati astazi. Dupa caderea Imperiului Roman, pepenii disparut din meniuri. Arabii reintrodus pepenii in Europa, si au devenit din nou o sursa standard de alimente in timpul anilor 1300, in Italia.

In timpul Evului Mediu, pepenii galbeni au inceput sa fie cultivati in tarile arabe, unde au fost tratati cu mare respect si au fost considerati a fi adusi pe pamant din paradisul fructelor de un arhanghel.

In secolul al 17-lea, la Moscova, in timpul domniei tarului rus Alexei Mihailovici, s-au construit sere pentru cultivarea de pepeni.

Pepenii au devenit cunoscuti in America de Nord dupa anii 1800.

Astazi pepenii se gasesc in diferite forme, marimi si culori, dar toti au doua lucruri in comun: dulceata si un miez moale cu un gust si o aroma inconfundabila. Acestea sunt de fapt si motivele pentru care, cu greu, putem rezista tentatiei de a nu-i consuma.

Cei mai multi pepeni sunt bogati in potasiu, un nutrient care poate ajuta la controlul tensiunii arteriale, reglarea batailor inimii, ajuta la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale.

Pentru a discuta toate proprietatile cunoscute si reputate ale pepenilor ar lua mult timp, asa ca ne rezumam la aminti ca:

  • cei mai multi pepeni sunt bogati in potasiu, un nutrient care poate ajuta la controlul tensiunii arteriale, reglarea batailor inimii, ajuta la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale;
  • miezul suculent al pepenilor galbeni contine zahar asimilabil, amidon, proteine, vitamine, celuloza, pectina, acizi organici si diverse saruri minerale;
  • pepenele verde este o sursa valoroasa de licopen, care contribuie la reducerea riscului de prostata, san, de cancer endometrial, precum si pulmonar sau cancer de colon;
  • pepenii contin o gama de fier si saruri de potasiu;
  • sunt considerati a fi benefic pentru tratamentul anemiei, tulburarilor cardiovasculare, hepatice si a bolilor de rinichi, guta si reumatism;
  • contin vitamina C;
  • sunt utilizati ca un remediu pentru intinerire.

Ce trebuie sa stiti cand ii cumparati?

Penenele galben ar trebui sa aiba nistre striatii de un maro proeminent care ies din coaja neteda. In cazul in care tulpina este inca atasata, inseamna ca pepenele a fost cules prea devreme. Pepenele galben copt are un miros usor dulce. Pepenele galben continua sa se coaca, asa ca, daca-l cumparati copt, manancati-l cat mai curand posibil.

Alegerea unui pepene verde este un pic dificila. Pepenii verzi nu se mai coc mult dupa ce sunt culesi. Un pepene verde intreg se pastreaza in frigider pana la o saptamana, dar taiat ar trebui sa fie consumat cat mai curand posibil intrucat miezul se deterioreaza rapid, si isi pierde din textura si dulceata.

Ca regula, un pepene se consuma in stare naturala, dar se poate face, de asemenea, gem, miere, jeleuri, inghetata (in special din pepenele galben). Pepenele galben poate fi fiert si confiat, iar pepenele gaben uscat este considerat o delicatesa pentru adulti si un favorit pentru copii.

Cateva sugetii de consumare:

  • adaugatii in salate de fructe;
  • adaugati pepene galben in supe de fructe reci;
  • taiati sub forma de felii pot servi drept garnitura atractiva si comestibila;
  • pentru aperitive, infasurati felii de pepene galben sau cuburi cu felii subtiri de prosciutto;
  • asezonati pepenele galben taiat cu suc de lamaie sau ardei iute;
  • pentru desert rapid, puteti servi pepene galben cu inghetata de vanilie.