Fructele Gigantilor de Argint - Maslinele

Maslinele sunt fructele mici si ovale ale arbustului maslin, cultivat pe scara larga in tarile mediteraneene, cum ar fi Spania, Italia, Franta si Grecia. Maslinele sunt recoltate si conservate in ulei sau saramura in diferite etape ale dezvoltarii lor.

Desi zeci de soiuri sunt disponibile pe scara larga, cele mai cunoscute fiind Kalamata, Manzanilla, Picholine si Nicoise, cei mai multi dintre noi le distingem ca fie verzi sau negre. Dar, surprinzator, nuanta unei masline nu are nimic de a face cu tipul ei. Culoarea depinde de momentul cand fructul este cules: maslinele verzi sunt colectate atunci cand sunt necoapte, iar cele negre, atunci cand coapte. Indiferent daca preferati soiurile de un verde puternic, de multe ori umplute cu ardei sau branza albastra, sau pe cele negre, folosirea acestora ca ingrediente in diferite feluri de mancare este nelimitata. Deoarece sunt accesibile reprezinta un ingredient adecvat in retetele tipice de salate de vara.

Asa cum spuneam mai sus cele mai importante tipuri de masline, clasificate in functie de tara de provenienta, de culoare si de metodele de prelucrare sunt:

  • Kalamata – originare din Grecia, sunt masline negre si conservate in apa cu sare, avand o aroma puternica;
  • Manzanilla – originare din Spania, sunt masline verzi, vandute cu samburi sau umplute cu alte ingrediente, ambalate cu sare si suc de acid lactic;
  • Picholine – originare din Franta, sunt masline verzi, avand o aroma usor sarata, iar uneori sunt conservate cu acid citric;
  • Nicoise – originare din Franta, sunt masline negre, culese la maturitate, cu o dimensiune mica, aroma puternica, vandute de multe ori cu tot cu frunze si imbogatite cu ierburi aromatice;
  • Lugano – originare din Italia, acest tip de masline sunt foarte sarate si sunt folosite in special pentru gustari in bucataria italiana.

Beneficiile consumului de masline

Maslinele se consuma in principal ca un starter, sub diferite forme, cu sau fara samburi, intregi sau tocate, verzi sau negre. Expertii recomanda administrarea pe zi, a 7 masline, pentru ca:

  • sunt nutritive si bogate in minerale ca: sodiu, potasiu, magneziu, fier, fosfor si iod;
  • contribuie la necesarul de calciu pentru organism;
  • ofera vitamine si aminoacizi necesari unei bune functionari a organismului;
  • contin acid oleic, care are proprietati benefice in a proteja inima;
  • contin grasimi monosaturate, deci sanatoase, care reduc riscul de ateroscleroza si cresc nivelul HDL (colesterol bun);
  • consumul de masline previne aparitia artritelor si incetineste procesul de imbatranire al intregului organism.

Stiati ca:

  • Maslinele sunt fructe, nu legume;
  • Pot fi de culoare verde, violet, maro inchis, negru si chiar de culoare roz;
  • Floarea de masline este de culoare alba si infloreste dupa 3-4 ani;
  • Maslinii produsi pe cale vegetativa infloresc in 2-3 ani, au recolte semnificative in 4 ani si ating punctul maxim de productie in 7-8 ani;
  • Durata medie de viata a unui maslin este intre 300 si 600 de ani;
  • Maslinul este vesnic verde si poate trai pana la 2000 de ani. Astazi, exista peste 800 de milioane de maslini plantati in intreaga lume.
  • Exista o varietate cu peste 90 de tipuri diferite de umplere;
  • Este nevoie de sapte kg de masline pentru a face un litru de ulei de masline;
  • Lumea consuma aproximativ 2,25 milioane de tone de ulei de masline pe an;