Nopales – cactusul comestibil

Carnoase, de culoare verde inchisa, cu ghimpi mici si subtiri, Nopales sunt frunzele carnoase si fragede ale unei specii de cactus comestibil, cunoscut sub denumirea de cactus para.

Cactusul comestibil este popular in Mexic si America Centrala. Sub forma proaspeta este aproape imposibil de gasit in afara Mexicului, dar se gaseste conservat in apa sau otet, uneori sub diminutivul “nopalitos”.

Frunzele si fructele cactusului comestistibil sunt un ingredient important in multe retete din bucataria traditionala latino-americana, in general fiind servit cu oua si salate, datorita beneficiilor sale pentru sanatate.

Pentru a pregati un Nopales nu trebuie sa fii foarte priceput in ale bucatariei, este suficient sa cunosti calitatile acestei plante.

Ca si bamele, elibereaza cu lichid lipicios, si este mai bine sa fie fierte inainte de a fi folosite. In timpul gatitului pierd cam jumatate din greutate. Gustul este similar cu al ardeiului sau cu cel de asparagus.

Frunzele de cactus Nopales contin betacaroten, fier, vitaminele A, B, C si calciu. Ele pot fi consumate crude sau tratate termic. Dupa ce au fost undepartati tepii, cactusul poate fi consumat crud sau gatit, fiert, insa pentru putin timp. Frunzele trebuie sa isi pastreze textura crocanta, acesta fiind secretul lor. Prajite putin in unt, se pot adauga in omlete sau in salate. De asemenea, se pot prepara niste salate delicioase din aceasta planta deosebita.

Felii de cactus la gratar - Spala si freaca bine frunzele de cactus pentru a elimina tepii, apoi foloseste un cutit de curatat cartofi pentru a elimina nodulii de pe suprafata acestora. Unge feliile de cactus cu ulei de masline si aseaza-le pe gratar. Vor fi gata in 10-12 minute, dar ai grija sa le intorci constant de pe o parte pe alta si sa le ungi cu ulei de fiecare data.

Pentru Omleta in stilul Arizona ai nevoie de: 1-2 frunze de cactus, 8 oua, 250 grame branza, 10 grame unt, sare si piper dupa gust. Spala si freaca bine frunzele de cactus, pentru a elimina tepii, apoi elimina nodulii cu un cutit. Taie in cuburi mici frunzele si adauga-le peste untul incis in tigaie; caleste-le timp de 5 minute. Intr-un bol separat bate cele 8 oua si amesteca-le cu branza rasa in prealabil, rastoarna amestecul in tigaie peste frunzele de cactus, amesteca bine si serveste preparatul cald.