Turta dulce, prajitura Craciunului!

Turta dulce a fost adusa in Europa in 992 de catre calugarul armean Grigorie de la Nicopole (Gregory Makar), care a plecat Nicopole Pompei, pentru a trai in Bondaroy (Franta), in apropierea orasului Pithiviers. El a stat acolo sapte ani si a invatat cum sa pregateasca turta dulce de la la preotii crestini francezi. Scrierile arata ca el a murit in anul 999.


In timpul secolului al 13-lea, turta dulce a fost adusa in Suedia de catre imigrantii germani. Insemnarile privind primul comert de turta dulce sub forma de biscuiti dateaza din secolul al 17-lea si se refera turta dulce care a fost vanduta in manastiri, farmacii si pietele orasului.

In Anglia medievala turta dulce se credea ca are proprietati medicinale.

Desi prima scriere despre turta dulce coapta dateaza din 1793, se crede ca ea a fost facuta mai devreme, intrucat este mentionata in comertul stradal din anul 1640. Turta dulce a devenit disponibila pe scara larga din secolul al 18-lea.

Incepand cu anii 1800, turta dulce a devenit „prajitura Craciunului“ in multe tari, probabil datorita accesului mult mai facil al populatiei la faina si zahar.

Datorita bine cunoscutei casute de turte dulce din povestea fratilor Grimm -„Hansel si Gretel“, decorata cu tot soiul de bomboane si creme, brutarii germani au inceput sa coaca turta dulce si sub forma de casute. In unele zone din Germania se mai pastreaza si astazi obiceiul modelarii turtei dulci sub forma unor casute, pe care, in ziua de Craciun, copiii urmeaza să le rupa si să le manance pe nerasuflate.

Turta dulce este intalnita in multe tari, sub forme si diverse sortimente insa toate au o origine comuna.

In Anglia, turta dulce se poate referi la un tort, sau un tip de biscuit sau fursec facut cu ghimbir, care ia de obicei forma unui om turta dulce si care se serveste de Craciun. Parkin este o forma moale tort de turta dulce facut cu fulgi de ovaz si melasa, popular in nordul Angliei.

Originala turta dulce franceza (pain d’épices) nu contine ghimbir, ci mai degraba miere.

In Rusia turta dulce imbraca forma unui cozonac, iar Olanda si Belgia, o turta dulce moale si sfaramicioasa numit Peperkoek, Kruidkoek sau Ontbijtkoek se serveste la micul dejun si de multe ori cu unt pe partea de sus.

In Germania, turta dulce se face in doua forme: o forma moale numit Lebkuchen si o forma mai tare (uscata), adesea asociata cu carnavaluri si piete de strada, cum ar fi targurile de Craciun care au loc in mai multe orase germane. Turta dulce comercializata in piete sau targuri se face sub diverse forme, care este apoi decorata dulciuri si glazura.

In Brazilia, un tip de tort similar cu turta dulce este cunoscut sub numele de Pão de Mel ("paine de miere"). Acesta poate fi la fel de mare ca o prajitura pentru cafea (ce se mananca dintr-o muscatura, gen bite-size), de obicei acoperita cu ciocolata.

In tara noastra turta dulce este de obicei (varianta traditionala) acoperita glazura din zahar si mai putin cu ciocolata.