Uleiul din nuca de cocos - un aliment complexUleiul din nuca de cocos este unul dintre putinele alimente care pot fi clasificate ca un "superfoods" sau un aliment complex si un remediu valoros atat pentru adulti, cst si pentru copii, varstnici si femeile insarcinate.

Extras din nuca de cocos matura, uleiul consta mai ales in acizi grasi saturati, putand fi folosit chiar la temperaturi foarte inalte, ceea ce-l face sa fie de preferat fata de alte tipuri de ulei, cel putin la gatit, cum ar fi cel de masline. In plus, capata gustul de ranced mult mai greu decat alte tipuri de ulei.

Desi uleiul de cocos contine grasimi saturate, acestia sunt acizi grasi cu catena medie, ceea ce inseamna ca se metabolizeaza mai usor decat alte grasimi saturate.

Combinatia sa unica de acizi grasi poate avea efecte pozitive asupra sanatatii, incluzand aici imbunatatirea functiei cerebrale, stimuleaza metabolismul si arde caloriile, stimuleaza functiile glandei tiroide, fiind eficient in caz de hipotiroidism, are efect protector si terapeutic in anumite forme de cancer: colon, san, piele, ficat.

Iata mai jos cateva beneficii ale uleiului din nuca de cocos, care au fost dovedite prin experimente umane:

1. Uleiul de cocos contine o combinatie unica de acizi grasi cu proprietati medicinale puternice. De fapt, uleiul de cocos este una dintre cele mai bogate surse de grasimi saturate cunoscute de om, avand aproape 90% acizi grasi saturati.

2. Oamenii care consuma nuca de cocos sunt printre cei mai sanatosi oameni de pe planeta.
Cel mai bun exemplu de o astfel de populatie este Tokelauans, care traieste in Pacificul de Sud si care consuma mai mult de 60% din calorii din nuci de cocos, fiind astfel cei mai mari consumatori de grasimi saturate din lume.Acesti oameni au o sanatate perfecta si nu prezinta semne de boli de inima.

3. Uleiul de cocos poate creste consumul de energie, ajutandu-va sa ardeti mai multe grasimi

4. Acidul lauric din uleiul de cocos poate ucide bacteriile, virusurii si ciupercile, luptand impotriva infectiilor.

5. Acizii grasi din uleiul de cocos sunt transformati in cetone, care pot reduce convulsiile.

6. Uleiul de cocos poate imbunatati nivelul colesterolului din sange si poate reduce riscul de boli de inima.

7. Poate proteja parul impotriva daunelor, hidrata pielea si functioneaza ca protectie solara. Protejeaza pielea de arsurile solare, fara sa blocheze actiunea razelor ultraviolete necesare pentru formarea vitaminei D (implicate in absorbtia si metabolizarea calciului). Uleiul de nuca de cocos poate fi folosit in scopuri cosmetice cu rolul de a imbunatati sanatatea si aspectul pielii si parului. Pielea capata un aspect mai tanar si mai sanatos, iar in caz de acnee, eczeme, răni, psoriazis, infectii fungice sau leziuni precanceroase, acestea sunt ameliorate.

8. Acizi grasi din uleiul de cocos poate stimula functia cerebrala la pacientii cu Alzheimer. Intr-un studiu realizat in 2006, s-a constatat ca, consumul de trigliceride cu lant mediu conduce la o imbunatatire imediata a functiei cerebrale la pacientii cu forme usoare de boala Alzheimer.

9. Uleiul de cocos va poate ajuta sa scapati de grasime, mai ales de grasimea periculoasa din cavitatea abdominala. Avand in vedere ca uleiul de nuca de cocos poate reduce pofta de mancare si imbunatateste procesul de ardere a grasimilor, este logic ca acesta poate ajuta si la pierderea in greutate.
Uleiul de nuca de cocos pare a fi deosebit de eficace in reducerea grasimii care depune in cavitatea abdominala si in jurul organelor.

10. Hraneste celulele corpului in cazul cazul insuficientei pancreatice sau diabetului zaharat, deoarece solicita foarte putin sistemul enzimatic si hormonal.