Fasolea Azuki – regina fasolei

Azuki, cunoscuta si sub numele de fasole rosie, Adzuki, sau Aduki, este una dintre cele mai apreciate specii de fasole, datorita proprietatilor sale nutritive ridicate. Se cultiva preponderent in China si Japonia, dar mai ales in insula de nord a Japoniei, Hokkaido.

Deoarece contine putine calorii si grasimi, este mai usor de digerat decat alte tipuri de fasole si este o sursa excelenta de proteine dar si de fibre solubile care ajuta la scaderea colesterolului rau din sange si la stimularea digestiei.

Este bogata in proteine (20g proteine la 100g produs), in potasiu, magneziu, zinc, fier, acid folic, calciu, complexul de vitamine B.

Fasolea Azuki are o energetica aparte, fiind extrem de utila pentru revitalizarea rinichilor, in toate cazurile de oboseala, astenie, slabiciune, intareste inima si circulatia sangelui, ajuta digestia.

Considerata in Japonia a fi "regina fasolei", Azuki este renumita pentru proprietatile benefice, in special in cazul problemelor ce apar la ficat si rinichi. Intrucat induce urinarea, nu este recomandata persoanelor cu probleme ale vezicii urinare.

Azuki este un tip de fasole cu boabe mici, de culoare rosie, cu o dunga alba pe una dintre parti. Preparata are un gust cremos care seamana cu cel al nucilor.

Se poate folosi in tocane si zacusca, drept garnitura la orez si alte cereale sau la deserturi fanteziste. In China si Japonia, se foloseste la prepararea supelor, dar si in prepararea cremelor pentru prajituri sau in prepararea inghetatei. Azuki a fost mult timp un element important in bucataria japoneza, folosita ca materie prima pentru paste de boabe rosii, gatita in stilul japonez ca dulceata, ca sekihan de boabe rosii si orez si ca supa zenzai.

Ca orice tip obisnuit de fasole, azuki se lasa la inmuiat intr-un vas cu apa rece timp de 8-12 ore sau peste noapte, iar in timpul procesului de fierbere se schimba apa de cateva ori. Se va sara cand boabele sunt moi. Pentru acest tip de fasole, raportul este de 3: 1, adica 3 masuri de apa la o masura de fasole.