Orezul - colectie de retete

Orezul este astazi una dintre cele mai consumate cereale din lume. Datorita proprietatilor sale nutritive si gastronomice, el este alimentul de baza a peste jumatate din populatia planetei.

Orezul este bogat in carbohidrati si nu contine aproape deloc grasime, nu are colesterol si are un continut scazut de sare. In general, orice tip de orez, fie ca este maro sau alb, este considerat o sursa buna de vitamine si minerale dar si o sursa de proteine, continand toti cei 8 aminoacizi esentiali.

De asemenea, orezul nu contine gluten si este usor digerabil, ceea ce il face o buna alegere inclusiv pentru copii sau pentru persoane cu probleme digestive sau alergii.

Orezul confera o senzatie rapida de satietate organismului si este usor de pregatit, timpul de gatire nedepasind 20-50 de minute, in functie de tipul de orez folosit. Printre cele mai cunoscute tipuri de orez se numara: orez alb cu bob lung, orez brun cu bob lung, orez basmati, orez risotto, orez salbatic, orez alb cu bobul rotund, orez brun cu bobul rotund, orez salbatic cu bobul rotund si orez rosu.

Cunoscatorii stiu ca in functie de felul de mancare pe care dorim sa il pregatim trebuie ales tipul de orez potrivit, in caz contrar reteta este compromisa. Orezul cu bobul scurt, rotund este potrivit pentru pregatirea deserturilor, de tip budinca sau a mancarurilor care presupun amestecarea orezului cu tocatura de carne; orezul cu bobul potrivit este folosit la risotto iar orezul cu bobul lung este ideal pentru pregatirea salatelor si garniturilor deoarece boabele de orez nu se lipesc.