Retete de Mucenici

In fiecare an, la 9 martie, se aprinde focul echinoctial de Mucenici, numit si Focul Sfintilor.

Mucenici sunt spiritele acestor stramosi mitici, carora femeile le pregatesc si le aduc ofranda preparate rituale ce urmeaza a fi consumate in context ceremonial sau impartite de pomana la biserica. Poarta numele de mucenici, macinici, brandusi, brandusei, bradosi, sfinti si sfintisori, si au forma de opt, de albina, de porumbel sau chiar de om, ecou prin veacuri al sacrificiilor rituale umane, atestate in ceremoniile Anului Nou, celebrat in vechime la echinoctiul de primavara.

In Moldova acestia au forma cifrei 8 si sunt copti din aluat de cozonac, apoi sunt unsi cu miere si nuca. In Dobrogea mucenicii sunt mai mici si sunt fierti in apa cu zahar, scortisoara si nuca. In Muntenia pe langa mucenici, se face o Uitata, un mucenic mai mare, dar orb, pe care copii il joaca in jurul focului si care este dedicat celor morti, care pe timpul anului au fost uitati.

Cele 40 sau 44 de pahare de vin baute in ziua de 9 martie constituie un stravechi ritual, avand la baza credinta ca vinul ingurgitat se transforma in sange, dand putere barbatilor pentru intregul an.