Petitchef

Mucenici moldovenesti

Altele
8 porții
30 min
2 ore
Ușor
825 Kcal

Ingrediente

8

Aluat:

Sirop si finisare:

Preparare

  • Mi-au placut dintotdeauna mucenicii moldovenesti si-am strambat din nas, tot din timpuri de demult, la cei ce se obisnuiesc a se pregati in Dobrogea, cei in zeama. E tare adevarata vorba "cine n-are batrani sa-si cumpere". De cand bunicii mei nu mai sunt, am mancat mucenici moldovenesti "de capatat". Si cu cata nerabdare ii asteptam! Apoi am mai crescut nitel si, asa cum m-am temut (de pomana in final!) sa fac cozonaci, la fel gandeam si despre mucenici, socotind ca numai cateva maini de gospodine alese sunt in stare sa-i prepare. Ei bine, aseara chiuiam de bucurie caci, minune mare, mucenicii au fost un succes! Nu-ti voi vorbi de datina si semnificatii, le poti gasi prin carti ori pe internet, insa-i bine de stiut ca mucenicii se servesc pe 9 martie, eu i-am pregatit mai din vreme ca sa ti-i pot arata. Tinand cont ca e prima data cand ii fac, dupa reteta unei vecine, astept orice pont, sugestie, tips & tricks !


    Aluatul este foarte asemanator cu cel de cozonac, desi nu m-am folosit de aceeasi reteta. Iar de frica ca nu-mi vor iesi, am injumatatit cantitatile, astfel ca mi-au iesit 12 mucenici mari, pufosi si grasuni, un pic mai mari de-o palma.

    Untul il topesti la bain-marie, ouale le scoti macar cu jumatate de ora inainte din frigider si apoi le bati ca pentru omleta, laptele il incalzesti. Iar aici intervine partea distractiva, pentru ca am trisat , folosind masina de facut paine. Am pus mai intai ingredientele lichide, apoi cele solide, adica : lapte, unt, oua, zahar, faina, drojdie (drojdia nu trebuie sa intre in contact direct decat cu faina).

    Am dat drumul pe programul de aluat, un program clasic cred eu, pentru orice masina de facut paine. Cuprinde toate fazele: framantare, odihna, crestere. Aluatul s-a umflat mult de tot, era cat pe ce sa dea pe afara din masina, astfel ca din 1h20 cat era programul, am oprit masina cu 5 min mai devreme. Cand am scos cuva s-a desumflat destul de mult si a ramas un aluat destul de lichid. Dar nu te panica! Daca mi-au iesit mie, esti si tu pe drumul cel bun :) . Rastorni aluatul asta moale pe blatul tapetat cu faina si mai adaugi putin cate puuuutin faina in ploaie, cat sa devina modelabil, sa nu se mai lipeasca. Cred ca am mai adaugat 100 gr dar nu bag mana in foc, nu am masurat, doar am pus pana a capatat o textura supla, moale dar nelipicioasa.

    Apoi am facut 8-urile si le-am asezat cate 6 in 2 tavi tapetate cu hartie de copt. Tavile le-am acoperit cu prosoape de bucatarie si le-am lasat la cald inca vreo 20 min. Intr-un pahar cu putina apa am dizolvat 2 linguri de zahar si cu o pensula de silicon am uns toti mucenicii. Se pun la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 20 de min, pe un rand un pic mai sus de mijloc, pana se rumenesc.

    Intre timp, prepari siropul. Cantitatile date mai sus, sunt cele folosite de mine dar dupa gustul fiecaruia se pot modifica. Poti pune esenta de vanilie in loc de rom, poti pune mai mult rom, mai multa coaja de portocala si alte astfel de combinatii.

Informații nutriționale:

pentru 1 porție / pentru 100 g

Nutriție:

Informații nutriționale pentru 1 porție (457g)
Calorii: 825Kcal
  • Carbo: 151.4g
  • Grăsimi: 17.2g
  • Grăsimi sat.: 9.8g
  • Proteine: 13.5g
  • Fibre: 3.5g
  • Zahăr: 99.5g
  • ProPoints: 22
  • SmartPoints: 38

Poze

Mucenici moldovenesti
Mucenici moldovenesti - poza 2
Mucenici moldovenesti - poza 3

Întrebări:




Comentarii (34):

09/03/2015

Foarte bun dar cam mult zahar !!!

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
09/03/2015

Cred ca voi folosi reteta

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
09/03/2015

Va multumesc de reteta imediat o sa fac şi eu cred ca o sa fie gustoşi

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
14/03/2015

Nu toata lumea are masina de facut paine !

(0) (0) Abuz
14/03/2015

Excelenta reteta! Am facuto de foarte multe ori!!

(0) (0) Abuz
09/03/2015

Nusunt de post,dar sunt deliciosi

(0) (0) Abuz
09/03/2015

Greseli mari ....

(0) (0) Abuz
09/03/2015

Arata perfect-apreciez f. mult sinceritatea

(0) (0) Abuz
09/03/2015

De regulă 9 martie este în post, așa că nu știu ce caută ouăle în această rețetă. Nu sunt micenici ci covrigi cu aluat de cozonac.

(0) (0) Abuz
09/03/2015

Daca-i faceai de post erai in trend , tinand cont ca nu toata lumea posteste OK

(0) (0) Abuz

Sort:     Filtrează:
  • pagina 1 / 4

Punctează această reţetă:
Generează alt cod de securitate  = 

Rețete inrudite

Rețetă Briouats, dulcele marocan
Briouats, dulcele marocan
15 porții
35 min
Ușor
4 / 5
Rețetă Crostini cu gorgonzola, nuca si miere
Crostini cu gorgonzola, nuca si miere
12 porții
13 min
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Turta dulce - petitchef
Turta dulce - petitchef
6 porții
45 min
Foarte ușor
3.5 / 5
Rețetă Smochine cu branza de capra si miere
Smochine cu branza de capra si miere
4 porții
15 min
Foarte ușor
4.2 / 5
Rețetă Vin fiert - petitchef
Vin fiert - petitchef
4 porții
35 min
Foarte ușor
5 / 5

Rețete

Articole conexe

Retete de Mucenici Retete de Mucenici 9 martie - Focul echinoctial de Mucenici sau Focul Sfintilor 9 martie - Focul echinoctial de Mucenici sau Focul Sfintilor

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispoziție posibilitatea planificării meniului pe zile, pe săptămână, în avans pentru sărbători.

De asemenea aveți posibilitatea de aici să printați meniul săptămânal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic
Pentru a primi deliciosul newsletter Petitchef, vă rugăm să introduceţi adresa dvs. de e-mail.
Întrebarea zilei
Ce tip de plăcintă dulce preferați ?
Votează