Si noi ce mai pregatim cu...vinete?

Vinetele sunt foarte sarace in calorii - exista doar 14 de calorii intr-o jumatate de cana de vinete fierte sau 24 de calorii intr-o 100 gr. Datorita faptului ca au in compozitie 92% apa, nu contin multe substante nutritive, insa datorita procentului mare de apa si fibre, calmeaza atat foamea cat si setea, fara a ingrasa. Fibrele pe care acestea le contin ajuta la marirea ratei metabolismului scazand nivelul de colesterol.

Vinetele au o aroma buna, bogata dupa ce au fost fierte, si pot completa cu usurinta multe feluri de mancare. Sunt versatile si pot fi fierte, prajite in ulei sau pe gratar, umplute si coapte. Sunt o sursa buna de fibre dietetice si potasiu, sunt bogate in acid folic, magneziu si cupru. Un alt beneficiu este acela ca, vinetele contin antioxidanti care ajuta la protejarea celulelor creierului, iar continutul de potasiu ajuta la stimularea inimii, fiind indicat consumul acestora de catre persoanele cu probleme cardiace.

Preparate termic, vinetele isi pastreaza aproape toate proprietatile nutritive. Pot fi fierte, prajite sau inabusite in grasime, cu rosii, ardei si condimente. Sunt combinatia perfecta cu usturoi, carne de miel sau vita. Vanata absoarbe o mare parte din grasimile de gatit.

Trebuie gatite imediat, deoarece pulpa se oxideaza si devine maronie la cateva minute dupa taiere.

Vinetele sunt adesea folosite in mancaruri grase, cu multe calorii, insa, cu toate acestea, exista cel putin trei moduri sanatoase de preparare a vinetelor (la gratar, fierte sau coapte), care contribuie la o alimentatie sanatoasa si hranitoare.

Daca aroma vinetelor vi se pare prea amara, taiati-le pe lungime si sarati-le. Lasati-le sa stea 30 minute, apoi clatiti-le bine. Eliminati excesul de apa. Prin acest procedeu, amareala va disparea si va impiedica si absorbtia in exces a uleiului sau a lichidelor.

Pe langa salata de vinete, voi cum le mai pregatiti?