Petitchef
Nu sunteți inregistrat? | Login with:
Parola uitată ?  
PETITCHEF
Căutare avansată

Prajitura cu nuga

De Retete de prajituri si torturi
(5.00/5 - 3 voturi)


Tipul rețetei: Desert
Numarul de porții: 6 porții
Timpul de preparare: 15 minute
Timpul de gătire: 35 minute
Gata în: 50 minute
Dificultate: Foarte ușor
Printează pagina
Ingrediente:

Foaia I:
4 oua mari sau 4 oua mijlocii si un albus ramas,
100 g zahar,
15 ml rom,
40 g faina,
60 g nuci macinate.

Foaia II:
- 300 g faina,
- 150 g unt,
- 100 ml smintina sau iaurt,
- 50 g zahar,
- un ou,
- un virf de lingurita sare fina,
- o lingurita rasa praf ele copt sau amoniac carbonic,
- coaja rasa de lamiie,
- un plic cu zahar vanilat.

Crema:
- 3 oua,
- 100 g zahar,
- 300 g unt,
- o lingura rom (15 ml), 200 g nuci macinate,
- 150 g zahar tos pentru caramel.

Siropul:
- 50 g zahar,
- 100 ml apa,
- 50 ml rom, vanilie.
Preparare:

Etapa 1: O tava mare de cea 26/44 cm se unge cu margarina solida si se tapeteaza ra faina. Pentru prima foaie, se bat albusurile spuma tare, se adauga zaharul ton si romul si se bat, pina cind se intaresc din nou; se pun galbenusurile, se bat cu telul de 4-5 ori si, apoi, toata faina amestecata, in prealabil, cu nucile.

Etapa 2: Compozitia se amesteca usor, prin rasturnare, cu telul, de 9-10 ori, apoi se desarta in lungul tavii si se niveleaza cu lopatica din plastic. Tava se introduce in cuptorul bine incalzit dinainte la foc mijlociu, unde se lasa cea 20-25 minute; nu se deschide cuptorul 15 minute. Dupa ce s-a copt, foaia se rastoarna imediat pe un servet uscat, se prinde cu ambele miini de latura cea mai lunga si se intoarce pe baza ei, deoarece daca ramine cu partea de deasupra in jos, se va lipi de servet.

Etapa 3: Pe aceeasi tava se coace foaia a doua. intr-un lighenas, se freaca untul moale cu zaharul, oul intreg, smintina, sarea si coaja de lamiie sau vanilia; la urma, se pune faina amestecata, in prealabil, cu praful de copt sau amoniacul si se amesteca bine cu mina, pina cind se incorporeaza, fara sa se framinte.

Etapa 4: Aluatul se intinde in foaie dreptunghiulara cu grosimea de 1 cm, ca sa se puna mai usor pe dosul tavii care a fost presarat cu faina . Se intinde, in continuare, cu sucitorul, ca sa acopere bine tava, apoi se trece cu cutitul de sus in jos, pe marginea tavii, ca sa se taie aluatul care a trecut peste tava, indreptind astfel marginile. Se coace la foc mijlociu 25?30 minute, pina cind se rumeneste usor; focul se mai poate reduce putin. Dupa ce s-a copt, foaia se lasa sa alunece pe dosul unei tavi sau pe o planseta si se tine in bucatarie sa se raceasca.

Etapa 5: Nucile se taie in felii mai groase, nu se macina. Zaharul se caramelizeaza intr-o tigaie , supravegheat din clipa cind se pune pe foc, deoarece se arde repede si capata gust amar. Cind apare primul punct caramelizat pe suprafata zaharului, se amesteca cu coada unei linguri ele lemn, circular, numai in mijlocul lui, pina cind, treptat, se caramelizeaza tot si se formeaza putina spuma; apoi, se ia imediat de pe foc, se adauga toate nucile tocate si se amesteca numai cu coada lingurii, pina cind se glaseaza toata nuca.

Etapa 6: Nucile se taie in felii mai groase, nu se macina. Zaharul se caramelizeaza intr-o tigaie , supravegheat din clipa cind se pune pe foc, deoarece se arde repede si capata gust amar. Cind apare primul punct caramelizat pe suprafata zaharului, se amesteca cu coada unei linguri ele lemn, circular, numai in mijlocul lui, pina cind, treptat, se caramelizeaza tot si se formeaza putina spuma; apoi, se ia imediat de pe foc, se adauga toate nucile tocate si se amesteca numai cu coada lingurii, pina cind se glaseaza toata nuca. Se aleg bucatile mai mari, cea jumatate clin cantitatea de grilaj si se pun de o parte; restul se trece prin masina de nuca. Se pregateste crema de zahar ars . Dupa ce compozitia batuta pe aburi s-a racit si s-a amestecat cu tot untul, se adauga nugaua macinata. Pentru sirop, se fierbe apa cu zaharul 2?3 clocote si dupa ce s-a racit, se adauga romul.

Etapa 7: Aranjarea:
Pe foaia din aluat coapta si racita, se intinde 2/3 din crema, peste ea te asaza foaia de pandispan care se stropeste cu tot siropul , se unge cu restul de crema si se presara cu grilajul de nuca care a fost pus la o parte. Prajitura se lasa la rece 2?3 ore, apoi se taie in bucati de 3/5 cm.



Printează pagina
De Retete de prajituri si torturi (Vizitează situl)




Punctează această reţetă:


Video sugerat

  • Wrap cu puiWrap cu pui
  • BurgerBurger
  • Placinta englezeasca cu merePlacinta englezeasca cu mere
  • Madeleines cu ciocolataMadeleines cu ciocolata

Rețete inrudite



Articole conexe

Merele, fructe de toamnă sănătoase, parfumate și gustoaseMerele, fructe de toamnă sănătoase, parfumate și gustoaseBunătăți cu dovleac pentru sărbătoarea de HalloweenBunătăți cu dovleac pentru sărbătoarea de Halloween„La placinte inainte, la razboi inapoi!” – Placinte cu branza„La placinte inainte, la razboi inapoi!” – Placinte cu branza



Convertor uinitați de măsură


Meniul zilei

Miligrame (mg)
Gram (g)
Ounce (oz)
Pound (lb)
Kilograme (kg)
Millilitri (ml)
Centilitri (cl)
Decilitri (dl)
Litry (l)
Grade Fahrenheit (°F)
Grade Celsius (°C)

Delicios sau Dezgustător

Mic dejun sanatosMic dejun sanatos
Dezgustător
Delicios